Sørnett

- Hjelpemiddeltilbudet vil bli rasert

FORTVILER: Svein Erik Jansen og Tom Atle Steffensen i Norsk handikapforbund Kristiansand og omegn frykter at sine og andre funksjonshemmedes rettigheter ikke vil bli ivaretatt om det nye forslaget går igjennom. FOTO: Hanne Kristin Pedersen

FORTVILER: Svein Erik Jansen og Tom Atle Steffensen i Norsk handikapforbund Kristiansand og omegn frykter at sine og andre funksjonshemmedes rettigheter ikke vil bli ivaretatt om det nye forslaget går igjennom. FOTO: Hanne Kristin Pedersen

Regjeringen vil flytte ansvaret for hjelpemidler fra staten til kommunene. Dette får brukerorganisasjoner til å frykte at fremtidens eldre og funksjonshemmede vil bli urettferdig behandlet.

Publisert:

- Det er skremmende hvis denne foreslåtte endringen trer i kraft, sier Svein Erik Jansen som jobber i Norges Handikapforbund (NHF).

Han er selv helt avhengig av rullestol og andre hjelpemidler i hverdagen.

I dag har staten det største ansvaret for hjelpemiddeltilbudet, og vi har 19 hjelpemiddelsentraler i Norge. Sentralen for Vest-Agder ligger på Tangen, og denne skal sikre at kristiansandere med ekstra behov får det utstyret de trenger for å klare seg i hverdagen. Nå vil regjeringen endre ordningen og overføre mer ansvar til hver enkelt kommune.

RULLESTOLLAGER: Rullestolene på dette lageret på NAV hjelpemiddelsentral på Tangen kan bli fordelt ut i kommunene i Vest-Agder. FOTO: Hanne Kristin Pedersen
RULLESTOLLAGER: Rullestolene på dette lageret på NAV hjelpemiddelsentral på Tangen kan bli fordelt ut i kommunene i Vest-Agder. FOTO: Hanne Kristin Pedersen
Flere søknader

 I dag kan brukerne av hjelpemidler sende én søknad til hjelpemiddelsentralen. De foreslåtte endringene vil i praksis si at om en bruker trenger hjelpemidler til opplæring, hjemmet og transport, vil han måtte søke til tre forskjellige instanser.

- Dette blir bare rot, tror Jansen.


Kan forårsake skjevheter

 - Brukerne er redde for ulikheter, fordi store kommuner vil kunne takle dette bedre enn små kommuner, sier avdelingsdirektør i NAV hjelpemiddelsentral i Vest-Agder, Birger Pedersen.

 

I dag er hjelpemiddelordningen rettighetsstyrt.  Den nye ordningen vil være rammestyrt. Det vil si at når de tildelte pengene er brukt opp, er det ikke mer penger til hjelpemidler. 

Tillitsvalgt i NHF, Tom Atle Steffensen, bruker selv hjelpemidler og er bekymret for at Kristiansand kommune ikke vil kunne gi ham individuelt tilpasset utstyr.

- Hvis hver enkelt kommune må ha et eget lager, er jeg redd at ikke alle kommuner har kapasitet til å tilby et bredt utvalg av utstyr til alle som trenger det, sier han.

Les også: Stort engasjement i høringsuttalelsene

 

Økonomisk risiko[sniplet faktaboks]

Samtlige instanser i Kristiansand er misfornøyd med det nye forslaget. Helse- og sosialdirektøren i Kristiansand kommune, Lars Dahlen, mener at “de økonomiske konsekvensene ved økt kommunalt ansvar er for usikre til at kommunen kan støtte forslaget uten at det gis klare føringer om fullfinansiering”.

Hjelpemiddelsentralen i Vest-Agder ser noe mer positivt på saken, men tror at det vil forekomme større ulikheter og geografiske forskjeller når det gjelder brukernes tilgang til hjelpemidler og tilrettelegging.

-Vi tror regjeringen vil gjøre disse endringene for å spare penger, men jeg ser på det som ansvarsforskyvning. Dessuten tviler jeg på at det er noe særlig å spare, sier Steffensen.

- Jeg syns det fungerer bra med hjelpemiddelsentralen slik den er i dag. Hvis de endrer på dette er jeg redd hjelpemiddeltilbudet vil bli rasert, legger Jansen til.

 
Et lite lyspunkt

I det omstridte forslaget er det i følge Steffensen likevel et lite lyspunkt. I dag er det kun funksjonshemmede under 26 år som kan motta støtte til aktivitetshjelpemidler og utstyr til trening. Disse hjelpemidlene er ofte kostbare i forhold til hva befolkningen ellers betaler for utstyr til tilsvarende aktiviteter. Nå foreslår regjeringen at denne aldersgrensen blir fjernet.

- Hvorfor skal ikke vi over 26 år også få støtte til slike hjelpemidler? Vi trenger det jo desto mer, sier Steffensen. Han opplyser at en sykkel for ham vil koste 45 000 kroner, og at han derfor skulle ønske han kunne betalt en egenandel som tilsvarer det en vanlig sykkel koster.