Sørnett

Holocaustdagen i Kristiansand

600 elever fra Kristiansand samlet seg i Fønix kino for å markere Holocaustdagen i går. Karuss skole mottok blomster og diplom av Benjamin-stiftelsen for aktivt arbeid mot rasisme og for integrering.

Publisert:

 Rektor ved Karuss skole sier skolen har over 30 nasjoner representert på skolen. Miljøet i dag er et resultat av et langsiktig arbeid der samarbeid var høyt prioritert.
Men det har ikke alltid vært slik.
De første årene skolen eksisterte var det mye uro her. Vi opplevde vold og rasisme. Det var rett og slett utrygt for elevene, sier rektor.
 Men i går fikk elevrådsleder Lars Wulff og nestleder Khaliza Alason gå opp på scenen og ta i mot blomster, diplom og  hederlig omtale av Benjamin-stiftelsen.  

 

For integrering, mot rasisme

 Elevrådsleder Lars Wulff takker for prisen

Elevene, henholdsvis 14 og 15 år, har lært om 2.verdenskrig.  De er alle enige om at det er gøy å lære historie på denne måten, “Kreativ læring “ som elevene kaller det. De syns også det er veldig viktig.

Å sette seg i en annen situasjon 

Rundt et bord på Fønix kino sitter 5 jenter fra Lindebøskauen skole. De ser alle veldig fornøyde ut og forteller engasjert hva de har vært med på.  

- Mens de andre så film, gikk vi rundt på ulike poster.  Vi har lært om diskriminering og tenkt igjennom hva vi ville gjort dersom vi var i den situasjonen, sier Ingrid fra Lindebøskauen skole.
 – Jeg tror poenget med dagen er at det ikke skal skje igjen, skyter Hanna inn.

Når jeg spør hva som har vært best med dagen er svaret entydig:
-Teateret var absolutt noe av det beste. Vi kjenner noen av de som var med i stykket, så da er det ekstra gøy, sier Rakel.

I løpet av programmet har elevene hørt flere historier om diskriminering og rasisme, mange av dem er enkeltpersoners fortellinger, det syns jentene gjorde ekstra sterkt inntrykk.
Det blir liksom så nært, da.
Det er lett å se at tiårsmarkeringen for drapet på Benjamin Hermansen har preget elevene i dag. Ingrid Lovise, som også går i 9.klasse på Lindebøskauen skole sier alvorlig– Det man aldri trodde ville skje, skjedde for så få år siden.  

Aldri mer Holocaust

Leder i Stiftelsen Arkivet, Bjørn Tore Rosendahl

Bjørn Tore Rosendahl, leder i Stiftelsen Arkivet, mener det er viktig å markere dagen for at vi ikke skal glemme hva som skjedde. Han mener Holocaustdagen kan også være forebyggende så noe liknende ikke skjer igjen.  Det samme sier Per Erik Gundersen, lærer ved Møvig skole. Han ønsker at elevene skal være oppmerksomme og kjenne igjen tendensene man av og til ser i samfunnet. Møvig skole ligger i Vågsbygd som før har hatt et nynazistisk miljø, men det er så å si borte nå og har ingen slagkraft i lenger, sier Gundersen.

Ole-Johnny Amdal er lærer i blant annet samfunnsfag for 9.klasse på Oddermarka skole. Han ønsker at elevene skal sitte igjen med en visshet om at toleranse ikke er det samme som likegyldighet. Han ønsker at elevene skal vite at alt starter med en tanke som enten er  god eller ond, og at de alltid må ta et valg. Gundersen  tror Holocaustdagen kan virke holdningsskapende.

 

[sniplet faktaboks]