Sørnett

Hovefestivalen legges ned

Legges ned: Hovefestivalen legges ned, her fra en konsert i 2011. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Legges ned: Hovefestivalen legges ned, her fra en konsert i 2011. Foto: Pia Charlotte Fredriksen

Dårlig økonomi over flere år har ført til at eierne nå gir opp.

Publisert:

Tidlig torsdag morgen kom sjokkbeskjeden om at den populære Arendals-festivalen ikke blir å se i 2015. Agderposten har fått bekreftet at Hovefestivalen skal legges ned med nåværende eierskap, etter åtte år med virksomhet.

Regnskapet for 2013 viste et underskudd på hele 3,5 millioner kroner. Egenkapitalen var tapt allerede da, og lå på minus 5,6 millioner kroner ved inngangen til 2014. Årsrapporten for 2014 viste at årets arrangement også ville gå dårlig økonomisk.

Ingen festival i 2015

På Festival Republic's hjemmesider, selskapet bak Hove, kan de bekrefte at det ikke blir noe festival i 2015.

– Vi har hatt et flott samarbeid med Hove Republic i disse seks årene. Jeg ble informert mandag og møtte daglig leder Ian Donaldson og Benedikte Nilsen tirsdag, forteller ordfører Halvorsen til Agderposten.

Negativt for festivalmangfoldet

Asbjørn Slettemark, musikkjournalist i NRK og kjent fra Lydverket, synes at nedleggelsen av Hovefestivalen er dumt for festivalmangfoldet i Norge av to hovedårsaker.

- Hovefestivalen hadde et litt annerledes publikum enn store deler av festivalnorge, og de booket band som var tidlig i karrieren i tillegg til store headlinere, sier Slettemark.

Videre påpeker han at dette viser hvor vanskelig det er å drive festival i Norge, med tanke på den enorme konkurransen det er på dette markedet. Slettemark kjenner ikke til hovedårsaken til festivalens nedgang, men tror økonomien hadde mye å si.

- Selv om man er en profilert, etablert festival i Norge, så er ikke dette automatisk suksess. Det at de har et såpass ungt publikum, som jeg tror ikke bruker nok penger inne på området, har nok ført til dårlige inntekter, sier han.

Ekskluderte et eldre publikum

Slettemark sier at billettsalget gikk noe ned i år, ca. 20 prosent, og han tror at det unge publikumet ekskluderer et eldre publikum til festivalen.

- Mange på min alder som er i slutten av 30-årene synes nok at det blir et for ungt publikum som man ikke identifiserer seg med. For man vil jo gjerne gå på festivaler der man treffer kjentfolk på sin egen alder, sier han.

Ordføreren i Arendal har uttalt seg til Agderposten om at det har kommet henvendelser og signaler om at det finnes folk der ute som kanskje vil dra det videre. Og Slettemark tror det ligger potensiale der, men påpeker også hvor vanskelig det er for en festival å starte opp på nytt igjen, som f.eks. Quartfestivalen.

Hva burde eventuelle nye eiere gjøre annerledes?

- De har et stort potensiale fordi det er en såpass annerledes og festorientert festival med ungt publikum, og de burde spisse konseptet mer mot dette. Når 19-åringer kan bruke hundretusenvis av kroner på russetiden, er det penger der til å fortsette denne feiringen litt over i festivalsommeren, avslutter han.

 

Må ta på seg noe skyld

VGs musikkommentator Stein Østbø skriver i en kommentar publisert 2.oktober, at eierne Toffen Gunnufsen og Morten Sandberg må ta på seg noe av skylden for at festivalen gikk dunken. Dette med tanke på den økonomiske delen.

 

Sørnett har forsøkt å komme i kontakt med de ansvarlige for festivalen, men har ikke lykkes.