Sørnett

Jobber for mediekvinners rettigheter

Abebech Wolde, leder i EMWA.  Foto: Silje Rognsvåg

Abebech Wolde, leder i EMWA. Foto: Silje Rognsvåg

Abebech Wolde i EMWA kjemper for at kvinner i etiopiske medier skal få en bedre hverdag. - Vi ønsker å gjøre dem synlige, sier hun.

Publisert:

- Man finner ikke kvinnelige journalister i toppstillinger i Etiopia, de får ikke slike posisjoner, sier Abebech Wolde, leder av Ethiopian Media Women’s Association (EMWA).

- Det er bare én kvinnelig redaktør i ett statlig magasin.

Pressefriheten i Etiopia er innskrenket og journalistene er ikke blant de mest ansette på rangstigen.

I tillegg kan kvinner i medier slite med å bli tatt seriøst av mannlige kollegaer, ifølge Den norske ambassaden i Etiopia.

Derfor har EMWA siden 1997 arbeidet for kvinnelige journalisters rettigheter og deres muligheter til profesjonell opplæring. Blant annet er utveksling til redaksjoner i andre land en viktig del av dette.

Organisasjonen har rundt 200 medlemmer fra både statlige og private medier.

- Hva er det største dere har oppnådd så langt?

- Å ha bygd opp en organisasjon med så mange medlemmer og kvinnelige journalister. Dessuten har vi vært med på å bryte ned veggen mellom statlige og private medier, forteller Wolde.

[img9264_2LM]

Lobbyvirksomhet
Medieorganisasjonen driver lobbyvirksomhet når nye lover om media skal vedtas i Etiopia, blant annet for å øke kjønnsnøytral språkbruk.
- Vi har for eksempel hatt innflytelse på språkbruken i offentlighetsloven slik at den ble mer kjønnsnøytral, sier Wolde.

EMWA har i flere år samarbeidet med Fredskorpset, og har sendt journalister på utveksling til Kristiansand for å jobbe for NRK og Mediehøgskolen Gimlekollen.

- Utveksling er veldig bra, og viser at vi har mye til felles og at begge parter lærer noe. Det styrker selvsikkerheten å ha erfaringer å bidra med i et "utviklet" land, sier Wolde, som selv har vært i Norge fire ganger.

- Hva er EMWAs mål for de neste årene?

- Vi ønsker å gjøre kvinnelige journalister synlige i etiopiske medier, samt gjøre bruk av ekspertisen vår.