Sørnett

Jobber målrettet mot sykefraværet

Kristiansand kommune hadde i begynnelsen av januar et møte om å få ned fraværet i helsesektoren.

Publisert:

I oktober 2009 lå sykefraværet på 10,9 prosent. Per Kristian Andersen ble ansatt som prosjektleder for å jobbe med reduksjon av sykefraværet. Han har vært ansatt i tre uker og jobber tett med enhetene.

Han sier til sørnett at det vil jobbes med å kartlegge de som jobber i sektoren, hvordan de jobber, tilrettelegging, detaljer rundt fraværet og se på eventuelle tiltak som fungerer bra, og hvilke tiltak som kan bli bedre. Etterhvert skal han jobbe med hver enkelt enhet. Jeg har jobbet i helsesektoren før, med forskjellige prosjekter. Derifra følger jeg samme mal med dette prosjektet, sier Anderesen til Sørnett. Han har nå begynt med igangsettingsfasen, der han har møte med alle enhetene for å kartlegge situasjonen.

Deretter er det gjennomføringsfasen der vi ser om det fungerer. Det blir opprettet en prosjektgruppe som skal samarbeide tett med Andersen I en periode som går over to år. Det er viktig med individuelle ting i samarbeidet med prosjektgruppen, avslutter Andersen.

Tiltakene som har blitt gjort omhandler prosjekt egenmelding, der det fokuseres på tett oppfølging av leder. "Bli god" - kurs er et kurs hvor kommunens ledere, tillitsvalgte og verneombud skal gjennom for å oppfriske/fornye kunnskapen i forhold til oppfølging av sykemeldte. 113 personer har fått tibud om å reise til rehabiliteringssenteret i Igalo, som ligger i Montenegro. Dette er perioden fra 2002 til 2008.  Helse- og sosial direktøren vil fortsette med arbeidet som bli gjort i de forskjellige enhetene.

Helse- og sosialsektoren hadde et mål i 2009, med å senke fraværet med 1 prosent. Det ville spart sektoren for  mellom 2 - 3 millioner kroner. Dette har de ikke kommet i mål med.

Det blir lagt fram at det må jobbes med at flere ansatte bruker egenmelding, istedefor sykemelding. Da kommer den ansatte fortere på jobb når hun/han føler seg frisk. Ved sykemelding ventes det til den går ut. Det viser seg at fraværet blir kortere. IA-avtalen (Inkluderende Arbeidsliv) er også et tiltak der grupper med kroniske lidelser får et tilrettelagt arbeid. Kommunen mener målene om flere med nedsatt helsetilstand i jobb kan virke som om det går på tvers av målet om lavere sykefravær.