Sørnett

Knallbra kinotall

Kristiansand kino. Foto: Jeanette Brubakken

Kristiansand kino. Foto: Jeanette Brubakken

Folk strømmer til kinoen, særlig for å se norske filmer og skuespillere. Kinosjefen frykter ikke konkurransen fra norske strømmetjenester.

Publisert:

I høst har filmer som Bølgen og The Martian med Aksel Hennie i en av rollene hatt premierer på norske kinoer, og publikum strømmer til Kristiansand Kino som aldri før.

- Det er spesielt Bølgen som har blitt tatt veldig godt i mot. The Martian har også gått veldig bra, og det er jo klart at Nordmenn synes det er gøy å se norske skuespillere på det store lerretet, forteller kinosjef ved Kristiansand Kino, Kim Skarning Andersen.

Se vår anmeldelse av The Martian her

Stas med norsk film

Skarning Andersen forteller om en svak vår, men en fantastisk høst på den norske filmfronten.

[img132705_2RM]

- Rundt 60 prosent av kinobesøkene i september var på norske filmer, forteller han.

Det at norske filmer utmerker seg på filmfronten synes også publikum er stas.

- Det er jo gøy når det kommer skikkelige bra norske filmer, det har det etter min mening vært litt mangel på tidligere, forteller Sandra Fredriksen (15) som har vært å sett Bølgen på kino.

Sosialt å gå på kino

I over hundre år har folk strømmet til kinosalene, og Skarning Andersen ser ingen grunn til at det skal ta slutt med det første.

- Film er best på kino, det mener jeg. Når du går på kino får du hele pakka. Du får et unikt bilde og en bedre lyd enn noe hjemmekinoanlegg kan klare å gi deg. Når det er sagt er det kanskje sosialaspektet som er det viktigste, det er jo ikke sosialt å sitte hjemme foran en liten skjerm, forteller han.

Tidligere kinosjef, Petter Benestad bekrefter at norske filmer går spesielt bra på kino, men da gjerne filmer for de minste.

- Nordiske filmer er generelt populære. Spesielt bra er barne og familiefilmer, da strømmer folk til kinoen, forteller han.

Danske og svenske brukere bøtelagt

Strømmetjenesten Popcorn Time har fått mye oppmerksomhet i media den siste tiden. Da det i august ble kjent at Rettighetsalliansen samlet inn informasjon om norske brukere var det mange som fikk kalde føtter. I slutten av september meldte også NRK at våre danske og svenske naboer blir bøtelagt for å bruke den ulovlige strømmetjenesten.

- Slike ulovlige tjenester er aldri bra for noen bransjer, og heller ikke filmbransjen som mister betydelige inntekter. Jeg tror derimot ikke at det har noe å si for kinobesøkene, for hvis du går på kino får du en annen opplevelse.

Rammer ikke kinoene

Nåværende kinosjef, Kim Skarning Andersen tror heller ikke det har noe å si for kinobesøkene. Undersøkelser viser at Norske kinoer har ligge stabilt i de siste ti årene.

- På lang sikt, og i verste fall, så kan tjenester som Popcorn time føre til at det ikke lenger lages filmer. Men sånn situasjonen er nå, så ser utsiktene for 2015 og 2016 ut som veldig gode år for oss. Vi har mange storfilmer i vente, forteller han.