Sørnett

Kokkene forsvinner fra yrket

Konsentrasjon: Thorgeir Sandnes finpusser de siste detaljene før maten er klar. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen

Konsentrasjon: Thorgeir Sandnes finpusser de siste detaljene før maten er klar. Foto: Sindre Lindstrøm Andersen

Kokker med fagbrev velger etterhvert andre jobber. Lærer Thorgeir Sandnes er bekymret for bransjen, men tror det er bedring i sikte.

Publisert:

En rapport fra 2005 viser at en gjennomsnitts kokk blir i yrket i ca 6,5 år. Thorgeir Sandnes, faglærer ved kokkelinja på Tangen Videregående Skole, mener rapporten er riktig, og at det er et problem. Likevel tror han at man er på rett vei.
- Bransjen har blitt bedre på dette, det er nå et bedre fokus på problemet. Det fører til at man legger til rette for bedre arbeidsforhold, forklarer Sandnes. På grunn av rapporten er det nå en felles satsning på dette området i de nordiske landene. Prosjektet skal bidra til bedre rekruttering og se på nye muligheter innenfor kokkeyrket.

Hardt kjør
- Det er jo et råkjør på kjøkkenet, og man jobber jo skift, som ikke alle er like fornøyde med, sier Sandnes. Videre forteller han at andre årsaker kan være at man kan få andre tilbud som gir bedre lønn og en vanligere arbeidstid.
- Mange kokker som har erfaring blir attraktive for andre typer jobber. Blant annet kan man jobbe i kantine, kafé og catering hvor man ikke har tittelen kokk, sier han. Samtidig slår han fast at han ikke er redd for at unge vil velge andre yrker fordi mange forsvinner fort. Sandnes forteller at det finnes mange muligheter om man utdanner seg som kokk.

En av unntakene
Inge Berulvson Berg, kokk hos restauranten Pieder Ro AS, er et av unntakene i bransjen, han har jobbet i yrket i 12 år. Berg kan fortelle at han ser på dette som et stort problem i bransjen.
- Det er jo ofte sånn at de mest erfarne forlater yrket for å ta andre jobber med bedre lønn og ingen skift arbeid. Det fører til at yngre personer med lite erfaring blir kjøkkensjefer alt for tidlig. Han mener at man må ha en viss mengde erfaring for å klare å lede et kjøkken og er redd nivået synker når det er så mange unge i stallen.
- Jo lengre man jobber, jo mer erfaring får man og det fører jo til at man blir bedre. Derfor blir de som har vært i yrket noen år, tilbudt andre jobber, mener Berulvson Berg.

Heldig
Berg føler seg heldig som har jobbet i et veldig bra arbeidsmiljø hos Pieder Ro.
- Det virker som om kokkene blir lenger her enn andre steder, mener Berg. I tillegg til Berg er det en kokk til hos Pieder Ro som har jobbet der over mange år.