Sørnett

Kraftkabelen alle er fornøyd med

12 KILOMETER: Landkabelen skal gå fra Støleheia til Kvivika. KART: Statnett.

12 KILOMETER: Landkabelen skal gå fra Støleheia til Kvivika. KART: Statnett.

Det enorme kraftprosjektet Skagerrak-4 har begynt å ta form i det stille. - Det er uvanlig at ingen klager på konsesjonsvedtak i denne type prosjekter, sier Statnett.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4EHLcUYXAhg[/youtube]

Mange blir berørt når den 12 kilometer lange kraftledningen skal krysse natur- og boligområder fra Vennesla og til kysten. Men denne gangen har alt klaffet for Statnett, som ikke opplever noen motstand mot Skagerrak 4-prosjektet. [faktaboks]

- Dette er et samfunnsmessig bra prosjekt. Vi har klart å oppnå at det ikke var noen som klagde på konsesjonsvedtaket fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Det er ganske uvanlig på denne type prosjekter, så vil jeg si at dette er en gladsak, sier Statnetts miljørådgiver Kai Nybakk.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN

Fornøyde med løsningen
At et kraftprosjekt kan karakteriseres som en gladsak har sine naturlige årsaker. Alle de involverte ser nemlig ut til å være fornøyd med løsningen som til slutt ble valgt: Bakkekabel, istedenfor de opprinnelige planene om luftledning gjennom høyspentmaster.

- Det ble en god løsning som de fleste partene synes er akseptabel, sier senioringeniør i Fylkesmannens miljøavdeling Pål Klevan, som ikke kjenner til noen som har negative reaksjoner på løsningen.

- Når det gjelder naturinteresser har det ikke vært noe støy i forhold til løsningen vi endte opp med, forteller Klevan.

- Jeg har selv takket Statnett for en veldig god prosess. Dette gjorde de veldig grundig og ordentlig, sier Harald Endresen, sekretær i Otra laxefiskelag.

- Jeg har ikke hatt noen negative opplevelser med prosessen, selv om jeg kunne fått mer informasjon, sier kabel-nabo på Mosby, Jan Ole Dahl.

[img75474_2RM]

Uvanlig med bakkekabel
Da prosjektet ble lansert i 2008, var det flere potensielle konflikter. Planen var at kabelen skulle gå i luftlinje. Dette er den vanligste løsningen for slike prosjekter og stemmer overens med de politiske føringene for store kraftlinjer.

- Vi opplevde betydelig motstand da vi startet planleggingen av prosjektet. Det viste seg å være veldig vanskelig å komme fram med luftledning uten å måtte innløse boliger for å få plass. Etter mange runder med berørte, myndigheter, kommune og fylkeskommune, endte vi opp med bakkekabel.  Dette var det mange som ønsket, og er også årsaken til at folk er fornøyde, sier Statnetts Kai Nybakk.

Strøm til Danmark

[img75474_3RS]

Likestrømsforbindelsen strekker seg fra Kristiansand transformatorstasjon på Støleheia og til Kvivika, øverst i Ålefjærfjorden. Deretter skal kabelen legges 137 kilometer i sjøen fra Norge til Danmark. I dag går det allerede tre forbindelser til Danmark, og den nye kabelen øker kapasiteten mellom Norge og Danmark med 70 prosent.

- Det vil bidra til sikrere strømforsyning, samtidig som det legger til rette for utbygging av miljøvennlig kraft både i Danmark og Norge, forklarer Nybakk.

Nå er Statnett i gang med å anlegge vei og grave grøft. Kabelen skal etter planen legges neste år.