Sørnett

Kriminelle nettverk tapper oss for penger

Tall fra 2012 viser at antall forsøk på nettbanksvindel har økt kraftig. Allikevel har svindlertrenden holdt seg unna sørlandsbanken Plussbank.

Publisert:

- I fjor ble så godt som alle norske banker forsøkt svindlet gjennom sine nettbankløsninger, forteller politiet på sine hjemmesider.

I 2011 lå antall anmeldelser på 64, mens det i 2012 ble anmeldt hele 537 ulovlige pengetransaksjoner til Kripos på landsbasis.

 

Vanskelig å spore
Kriminelle som benytter seg av virus for å spre ondsinnet programvare organiserer seg i nettverk hvor de ulike aktørene utfører ulike tjenester for å få gjennomført lovbruddet. Politiinspektør Hans-Peder Torgersen jobber i Datakrimavdelingen i Kripos, og forteller at det kan være vanskelig for politiet å spore de kriminelle.

- Svindlere trenger en norsk konto for å overføre penger og dermed legge til et ledd i den kriminelle kjeden. Dette gjør det vanskeligere for politiet å spore hvitvaskingen. De kriminelle ønsker ”muldyr” som skjold slik at de selv går fri, sier Torgersen til politi.no.

Advarer kundene
Sørlandsbanken Plussbank mener de har vært heldige som har sluppet unna svindlere.
- Vi ligger veldig greit an når det gjelder dette problemet. Allikevel jobbes det stadig med å forhindre det, forteller Åge Mørkesdal, produktansvalig i Sparebanken Pluss.
Han kan fortelle at de blant annet er flinke til å informere kundene om at de må være oppmerksomme. Dette innebærer blant annet informasjon ved pålogging.
- Også er det viktig at kundene holder både datamaskin og programvare oppdatert, blant annet med virusprogram, legger Mørkesdal til.

Vil fortsette
Ikke bare vil nettbank på PC bli angrepet i fremtiden, mener Torgersen.

- Et stadig økende antall personer vil oppleve at "smart-telefonene" blir mål for de kriminelle.

Et tips fra politiinspektøren er å ikke betale penger til kriminelle utpressere av noen art. Han mener også at dette er noe som kan gå i bølgedaler.

- Nettbankbedragerier går i bølgedaler, og det kan hende dette fortsetter i 2013, forteller Hans-Peder Torgersen.