Sørnett

Kritisk til nye Knutepunkt-planer

Ny strategiplan for Knutepunkt Sørlandet frem til 2019 ble lagt frem for formannskapet i Kristiansand onsdag. - Knutepunktet er en dårlig substitutt for kommunesammenslåing, mener Finn Holmer-Hoven.

Publisert:

Formannskapet i Kristiansand gikk onsdag inn for en ny handlingsplan og budsjett for 2016 til 2019 for Knutepunkt Sørlandet.

Tidligere redaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven er kritisk til dette samarbeidet.[faktaboks]

- Jeg har alltid ment at Knutepunkt er en dårlig substitutt for sammenslåing. Hadde kommunene slått seg sammen, ville man fått et mer gjennomsiktig og åpent demokrati. I stedet er det indirekte valgte politikere som samarbeider på tvers av kommunene, sier Holmer-Hoven.

Handlingsplanen  viser til Knutepunkt Sør sitt budsjett. Midlene skal gå til blant annet, lønn til ansatte og et prosjekt for å få til et felles barnevern på tvers av kommunegrensene.

- Se å få i gang sammenslåingen så fort som mulig. Det er mer logisk og rasjonelt at disse kommunene blir til en stor kommune, sier Homler-Hoven.

Videre er han ikke fornøyd med hva som har blitt oppnådd hittil, men mener samarbeidet er et steg i riktig retning.

- Jeg er ikke imponert over hva samarbeidet har ført til så langt. Jeg mener kommunerevisjonen burde være landet, sier Holmer-Hoven.

- Jeg er positiv til dette samarbeidet med tanke på at det går i riktig retning mot kommunesammenslåing. Det er bra det settes i gang et samarbeid, men en sammenslåing burde blitt gjennomført tidligere, sier Holmer-Hoven.

Jobber med saken

Knutepunktet Sørlandet er også for kommunesammenslåing. Regjeringen har satt en frist 1. juli 2016 for at kommuner vedtar å slå seg sammen. Iveland og Vennesla er de eneste kommunene i Knutpunkt Sør som har sagt nei, men resten av kommunene diskuterer om å samles i en storkommune.

- Prosessen for å slå sammen kommunene er i gang. Det er utredet ulike alternativ for sammenslåingen, og vi jobber med at dette skal gjennomføres, sier rådgiver i Knutepunktet Sør, John Ånon Jonassen.

- Slikt samarbeid vi har nå har demokratiske utfordringer. Det er indirekte valgte representanter, i stedet for folkevalgte. Dessuten er det mer effektivt å ha et samlet kommunestyre slik det blir ved sammenslåing, sier Jonassen.