Sørnett

Kritiske til storskole

Havlimyra-, Fagerholt- og Justvik skole viser stor motstand til nedleggelse av Justvik skole og Havlimyra som storskole med 1.-10. trinn under samme tak. Foto: Christine Wergeland

Havlimyra-, Fagerholt- og Justvik skole viser stor motstand til nedleggelse av Justvik skole og Havlimyra som storskole med 1.-10. trinn under samme tak. Foto: Christine Wergeland

- Dette er ikke noe vi ønsker, fastslår Silje Lønseth Ringsbu i Justviks skolestyre. Over hundre foreldre og barn fra Fagerholt, Justvik og Havlimyra møtte opp i kveld med to veldig klare beskjeder til politikerne.

Publisert:

Hør radioklippet sendt på Sørnett Radio 25.10.12 i sin helhet her: [audio http://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/2012/10/Havlimyra-skole.mp3|titles=Havlimyra skole]

Kombinert skole på Havlimyra

Rådmannen i Kristiansand ønsker kraftige innsparinger i oppvekstsektoren. Hele 76,5 millioner skal spares på barnehage og skole i perioden 2013-2016.

Det er foreslått å legge ned Justvik skole med over 200 elever fra 2016, og i stedet etablere et barnetrinn på den nåværende ungdomskolen Havlimyra skole på Justneshalvøya. Dette kom frem i bystyremøtet i dag.

Den nye skolen vil da bli en 1.-10.klasse-skole med opptil 800 elever. I dag samlet foreldre, barn, FAU og rektorene på de tre skolene seg sammen på Havlimyra for å si hva de mente.

- Målet er å markere avstand til det som kom frem i handlingsprogrammet som ble lagt frem i bystyret i dag, forteller Silje Lønseth Ringsbu i Justviks skolestyre.

Rask mobilisering

Det er under 24 timer siden oppfordringen til aksjon kom, og med så mange møtende er det ikke tvil om at dette er en sak mange mener mye om. Initiativet kommer fra de tre skolene som ønsket å nå frem til politikerne med sine meninger gjennom pressen.

Representanter fra alle skolene er på pletten, og det brede engasjementet rundt denne saken kommer godt frem i samtaler dem i mellom.

- Min eldste har startet på ungdomsskolen her på Havlimyra, og han er så glad for å ha startet på en ny skole. Det å få bytte skole og møte andre er veldig spennende for dem, forteller Karen Stenslund som har barn på både Justvik og Havlimyra.

Stenslund forteller at selv om hennes barn begynner å bli såpass store at en nedleggelse ikke vil ha så mye å si for dem, vil det ha mye å si for Justvik som bydel.

- Bydelen flyttes nærmere byen i stedet for å utvide den andre veien, sier Stenslund.

Vurderer å flytte

Linda Fidjeland bor i Jærnesheia og har to barn som vil være aktuelle for den nye storskolen dersom denne blir realisert

[img74860_2RM]

- Jeg har hørt flere si at de vurderer sterkt å flytte dersom Havlimyra blir en storskole. Dette veier såpass tungt at det faktisk er flere som vil vurdere om det er verdt å bo her, forteller Linda Fidjeland, mor til to barn på tre og seks år, som vil være aktuelle for den nye skolen.

Dette er hun ikke alene om å ha hørt. Silje Lønseth Ringsbu forteller Sørnett at hun selv vurderer å flytte dersom storskolen blir vedtatt, og at hennes mann – som jobber på Havlimyra – ikke ønsker å jobbe på en storskole.

- Dette er ikke bra for barna. Dette er ikke en skolepolitikk vi ønsker. Dette er bare begynnelsen, og vi ønsker ikke å være en forsøksskole for denne skolepolitikk og tenkning for barn, forteller en engasjert Ringsbu.

FAU-leder ved Havlimyra, Henrik Jørgensen bekymrer seg også for barnas ve og vel. Han er urolig for hvordan dette vil påvirke barna, og som forelder kan han ikke forstå at dette er et alternativ.

- Det faglige kan sikkert være vel og godt, men hva hjelper vel det når det går utover trivsel? En seksåring bryr seg ikke mye om det faglige, og det er barna vi må tenke på, sier Jørgensen.

Unge og engasjerte

Søstrene Margrethe (15) og Elise Bryge Ranudd (13) mener en nedleggelse av Justvik skole og en ny storskole på Halimyra er en dårlig idé. En av deres største bekymringer er det sosiale, trivsel og ikke minst påvirkningen de store vil ha på de små.

- Jeg tenker litt på dette med rus, begynner Margrethe.

- På en ungdomsskole er det ofte noen som har begynt å røyke eller snuse. Dette vil virke negativt på de yngre elevene, og det er synd om de skal vitne dette i så ung alder.

Videre snakker søstrene om hvilke konsekvenser dette vil ha for miljøet på skolen. De forteller at miljøet på skolen slik det er nå er veldig godt med lite mobbing og stor trivsel.

[img74860_3RM]

- På en så stor skole ser jeg for meg at det blir lettere for mobbere å mobbe – og vanskeligere for mobbeofre å bli sett eller hørt. Jeg synes synd på de som skal gå på den skolen, sier Elise.

De to er bekymret for hvordan skolen vil bli, og hvordan dette vil påvirke miljøet. De mener at alle elever har godt av å bytte skole, og at storskolen vil eliminere det som i dag er et godt ungdomsmiljø.

- Dersom man går på samme skole i ti år vil det bli en veldig stor overgang når man skal videre til videregående og høyere utdanning senere, påpeker Margrethe.

Også her er beskjeden er klar.

- Puss opp Justvik skole, og legg vekk planene om storskole.