Sørnett

Kroppspress skapte debatt

Stine B. Sagen engasjerer elevene. Foto: Silje Halvorsen

Stine B. Sagen engasjerer elevene. Foto: Silje Halvorsen

Elevene i ungdomsutvalget var ikke overrasket over misnøyen jenter føler med seg selv.

Publisert:

 

- Det har oppstått en jentekultur der det er om å gjøre å være nærmest mulig perfekt, sier prosjektleder Stine B. Sagen. Kroppspress var temaet som skapte mest engasjement blandt representantene i ungdomsutvalget.

Onsdag ble resultatene av fra ungdomsundersøkelsen ''Ung data'' lagt frem. Undersøkelsen viser at Kristiansand kommer godt ut sammenliknet med resultatene på landsbasis. Elever fra alle ungdomsskolene i Kristiansand svarte på spørsmål om trivsel, helsetilstand, forhold til foreldre og venner, fritidsaktiviteter, bomiljø, selvoppfattelse, rusmisbruk og alkoholdebut.

 

Selvbilde

I undersøkelsen kommer det frem at 90% av guttene stort sett er fornøyd med seg selv. Bare 69 prosent av jentene svarer det samme. Dette skapte engasjement blant ungdommene i salen.

Elevene var enige i at jenter oppølever et større press. Mange mente media hadde mye av skylden, spesielt magasiner om mote, skjønnhet og trening.

- Jentene sammenlikner seg med retusjerte kropper. Det hele tiden en kamp om å se best ut. De streber etter den fineste kroppen, det flotteste håret og de nyeste klærne, sier en av guttene fra ungdomsutvalget.

Elevene er enige om at oppslag som ''Slik får du sommerkroppen'' øker presset sterkt.

 

Medieskapt press

[img111382_2LS]

Helene Omland (17) fra Kristiandand katedralskole er ikke overrasket over tallene.

- Jeg synes det er veldig dumt at jentene opplever et slikt press. Det er media som skaper det. Mange tenker at det media viser, er det eneste rette. Det jentene ser på bildene blir idealene, sier Omland som er nestleder i utvalget.

Hva kan vi gjøre for å løse dette problemet?

- Media burde endre seg, og tenke over hva slags signaler de sender ut, sier hun.

Tror du publikum kunne endret holdningene sine også, og bli mer kritisk til media?

- Ja, jeg tror vi kunne jobbet med å endre innstillingen vår. Det er greit å si at man er fornøyd med seg selv, sier hun.

 

[img111382_3LS]

 

Henrik Kohle (16) fra Lindebøskauen skole var også engasjert i temaet rundt kropsspress.

- Media fremstiller det perfekte. Jenter tar nok ting hardere inn på seg, og kommer ikke like fort over ting som gutter, mener Kohle.

 

 

Tar utfordringen på alvor

[img111382_4LS]

Stine Busborg Sagen, folkehelsekoordinator og prosjektleder, mener man må ta utfordringen med utseendepresset på alvor.

- Det er et problem som tar tid å løse, men det er nettopp derfor vi gjennomfører slike undersøkelser. Har vi konkrete tall,  legger det grunnlaget for å sette i gang tiltak, sier hun.