Sørnett

Langfingra ungjenter

Butikkmedarbeider Iris Kleiveland viser frem varer som ofte blir offer for tyveri. Foto: Rikke Monsen

Butikkmedarbeider Iris Kleiveland viser frem varer som ofte blir offer for tyveri. Foto: Rikke Monsen

Ifølge Agder politidistrikts årsrapport for 2009 har butikktyverier økt med 61% fra 2008. Dette merkes både blant sikkerhetsansvarlige og butikkansatte i Agder.

Publisert:

Butikkmedarbeider Iris Kleiveland i en av kjedebutikkene på Sørlandssenteret har hatt flere episoder med nasking. Hun forteller at ungjenter i gjenger er et gjentagende problem.

- Ofte har naskerne med store bager, og man kan se på blikkene deres og oppførselen at det er noe på gang. Det er gjerne kosmetikk de er ute etter, men også litt klær, sier hun.

Avdelingssjef for Securitas, Arild Klemet Olsen, er ikke overrasket over at ungjenter stadig blir tatt i nasking.

- I visse butikker hvor det selges kosmetikk merker vi at det er mest unge jenter, men det varierer veldig etter typen butikk.

Iris forteller at oftest blir naskerne tatt av sivile securitasvakter og butikkmedarbeiderne. Selv er hun klar på hvordan hun oppfører seg i en tyverisituasjon.

- For å vise at vi følger med om vi har mistanke, er det effektivt å spørre om de trenger hjelp. Skulle vi ta helt feil da så har vi kanskje ikke gjort vedkommende ukomfortabel.

- Likevel er det veldig trist med ungjentene, når foreldrene blir kalt inn og de må forklare seg. Det er nok mye press på skolene, erkjenner hun.

Klemet Olsen i Securitas erkjenner at de har merket økningen i antall butikktyverier.

- Vi merker et større utslag av bander, såkalte profesjonelle tyverier, hvor beløpene blir høyere, forteller avdelingssjefen.

Han legger til at fikse metoder som folie i bager, magneter på alarmbrikker og at stadig nye metoder blir utviklet. Likevel klarer butikkene å henge med sikkerhetsmessig.

- Tiltakene kan ikke bli gode nok, men de er gjerne så optimale som man får dem, for butikkene er flinke til å investere i utstyr.

De som blir tatt i nasking må møte og erkjenne forholdet, og blir som oftest bøtelagt med 3000-4000 kroner, forteller Petter Sandell ved Agder Politidistrikt til Gimlekollen Radio.