Sørnett

- Langt steg i riktig retning

Bedre tilbud: Christian Stavik tror ikke Fædrelandsvennen har knekt den endelige koden på den nye medieøkonomien, men at de har tatt et langt steg i riktig retning. Foto: Martine Haug Nysether

Bedre tilbud: Christian Stavik tror ikke Fædrelandsvennen har knekt den endelige koden på den nye medieøkonomien, men at de har tatt et langt steg i riktig retning. Foto: Martine Haug Nysether

Fra sommeren av må du være abonnent av Fædrelandsvennen for å kunne lese den fullstendige nettutgaven. Digitalredaktøren tror folk er villige til å betale.

Publisert:

- Folk har betalt for Fevennen i 138 år og den betalingsviljen er ganske godt dokumentert.
Stavik trekker frem avisens unike stoff som en sentral faktor til at folk vil være villige til å betale.
- På nett har vi en del innhold vi er alene om. Kvalitative- og trafikkanalyser forteller oss at det er behov for det innholdet vi har, fortsetter han.

Unikt stoff
Fædrelandsvennen vil før sommeren sette opp en betalingsvegg på nett, hvor kun de som har abonnement på papir får lese full nettutgave. Det vil fortsatt være en tilgjengelig nettside som er gratis. Digitalredaktøren er klar på hvorfor folk skal velge å betale for Fædrelandsvennen, istedenfor å lese andre nettaviser som er gratis.
- Typisk stoff er hendelsessaker, pressemeldinger, ting vi kjøper og utvekslingsstoff, sier Stavik om materialet som vil være tilgjengelig på den betalingsfrie siden.
- Vi ønsker jo ikke at eksempelvis VG eller NRK Sørlandet vil ha et bedre åpent tilbud på Start enn det vi har, men det vet vi at vi kan matche de på, tilføyer redaktøren. Han legger til at avisen har en god del unikt forhold som de vil forbeholde sine abonnementer.

Milliardindustri
Arne Krumsvik, professor i nettjournalistikk ved Universitet i Oslo, mener det er en fornuftig idé.
- Det er veldig mange som føler de må lage nettavis, men nå har det vært tapt penger på å lage nettavis i snart 20 år. Det er på tide å tenke nytt, understreker professoren.
Likevel tror han ikke satsingen til Fædrelandsvennens satsing på nett vil føre til papiravisens død.
- Så lenge du og jeg lever vil papiravisen være en milliardindustri, og det vil være fornuftig å drive med det.
Krumsvik tror ikke avisen bør ha et religiøst forhold til plattformer. Han mener det viktige er at avisene tilbyr en stadig bedre pakke, som folk er villige til å betale for.
- Pakken må være der folk vil ha den. Det spiller ikke så stor rolle hva folk leser, så lenge de betaler, avslutter han.

[img57650_2RS]

Ny trend
Distriktsjef i NRK Sørlandet, Anders Sårheim, tror flere aviser vil følge etter Fædrelandsvennen.
- Så lenge vi ser at papiravisene har et synkende opplag, tror jeg det er en naturlig utvikling at avisene må se etter andre inntektskilder.
Han trekker frem VG+ som er blant de første riksdekkende avisene, hvor du får mer innhold på nett enn det du får i avisene.
- Stadig flere vil nok følge i avisenes fotspor, poengterer han.
NRK er et av mediehusene som ikke vil følge etter, ettersom de allerede er lisensfinansiert.
- Nettilbudet er blant de tilbudene våre brukere kan benytte seg av gjennom den lisensfinansieringa vi allerede har. Det vil være unaturlig å legge til ytterligere betalinger til våre produkter, avslutter distriktssjefen.