Sørnett

– Levde i konstant frykt for at han skulle bli drept

STØTTE: Foreldrene fortalte sin historie i retten onsdag. FOTO: Ole Henrik Hansen

STØTTE: Foreldrene fortalte sin historie i retten onsdag. FOTO: Ole Henrik Hansen

Moren til Robert Liland fortalte i retten om fortvilelsen hun følte da skolen ikke hørte dem.

Publisert:

 

Onsdag var det foreldrenes tur til å vitne i rettssaken mot Søgne kommune. Sønnen deres, Robert Liland (23), krever 900 000 kroner av kommunen for ikke å gjøre nok for å forhindre at han ble mobbet mens han var elev på Tinntjønn skole mellom 2003-2005.

Foreldrene tegnet bildet av en livlig gutt, før mobbingen startet.

– Robert var en glad og kjærlig gutt med masse venner. Det var stadig folk på besøk hos oss, fortalte Roberts mor, Ann-Kristin Liland, i retten.

Trist og innesluttet
Men sommeren mellom åttende og niende klasse forandret noe seg. Robert ble mer og mer stille, og moren ble bekymret.

– Men det var sommerferie, så jeg tenkte at det kunne være naturlige forklaringer til at Robert var så mye alene, forklarte hun.

Da skolen begynte igjen var Robert fortsatt trist og innesluttet. En telefonsamtale moren tilfeldigvis overhørte i høstferien gjorde at hun skjønte hva som foregikk. I samtalen kom det frem at Robert daglig måtte tåle juling, og at han mottok trusler. Etterpå konfronterte hun Robert med det hun hadde hørt. Dette førte til at han knakk sammen og fortalte foreldrene hva som foregikk. Robert ønsket ikke at skolen skulle få vite noe, men foreldrene valgte å gå til skolen likevel.

 

– Ble ikke tatt på alvor

Også faren, Per Svein Liland, vitnet i retten i dag.

– Vi fortalte rektor og skolen om hva Robert var blitt utsatt for. Vi møtte en rektor som sa at han ikke trodde på å ha egne tiltaksplaner mot mobbing. Skolen gjorde ikke nok, vi opplevde at de ikke tok oss på alvor, fortalte han i retten.

– Denne saken burde blitt behandlet som en mobbesak, men skolen valgte å behandle dette som om det var en konflikt mellom to likeverdige parter, sa han.

Begge foreldrene sa at Roger var som «fritt vilt» for mobberne.

– Vi var i flere møter, og tok selv initiativ til møter med foreldrene til mobberne. Etter dette bare eksploderte det, sa moren i retten.

Videre fortalte hun at for hver gang sønnen ble tvunget til å møte mobberne til konfliktløsningsmøte på skolen, kunne han vente seg mer juling.

– Da var han jo en sladrehank, sa moren.

Begge foreldrene understreket at mobbingen bare ble verre da skolen arrangerte møter mellom Robert og mobberne.

 

Saken fortsetter i Kristiansand Tingrett torsdag. Da skal kommunen fremme sine vitner.