Sørnett

Lokal fattigdom i søkelyset

Ann Christin Nilsen stilte opp både på dagen og kvelden i går. FOTO: Anine Heitun

Ann Christin Nilsen stilte opp både på dagen og kvelden i går. FOTO: Anine Heitun

I går, 13. oktober 2010, ble dagen viet til å sette søkelyset på fattigdom.

Publisert:

2010 er pekt ut av EU som det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon. Det blir arrangert aktiviteter i hele Norge i forbindelse med dette. I Kristiansand ble det i går arrangert en fagdag på Hotel Norge i tillegg til et dialogmøte i Byhallen på kvelden. Målet med arrangementet er å øke kunnskapsnivået og forståelsen for problematikken og prøve å finne nye veier for å forbedre situasjonen.

 

Fattigdom i Norge

Ann Christin Nilsen, som jobber i Agderforskning, fikk æren av å åpne både fagdagen og dialogmøtet med sitt forskningsprosjekt. Hun brukte tiden på blant annet å fortelle om hva slags fattigdom vi har i Norge.

 

- I Norge har vi det vi kaller for relativ fattigdom. Den type fattigdom er i stor grad usynlig, og resulteres i sosial eksklusjon.

Som eksempel på dette viste hun en gruppe med barn som sykler. Vi ser ingen forskjell på barna, men det kan være at flere barn har foreldre som ikke har råd til å betale for det samme som andre har råd til. For eksempel kan dette være turer, nye klær og så videre.

Nilsen fortalte videre om at det er 6,5 prosent av Norges barn som lever i familier med vedvarende fattigdom.

- Vedvarende fattigdom vil si at man er fattig over lengere tid, og kanskje for alltid. I Kristiansand er det registrert 1400 barn som lever i slike familier, forteller Nilsen.

 

Religiøse perspektiver

[img23984_2LM]

Senere på kvelden ble det avholdt et dialogmøte i Byhallen i regi av Forum for Tro og Livssyn. Møtet var ment for å sette et lys på den fattigdommen vi har i Kristiansand. Styreleder Rolf Danielsen innledet ved å blant annet si følgende.

- Mange synes sikkert det er sært å snakke om en fattigdom i Kristiansand, når vi har en så omfattende global fattigdom.

6 representanter, fra henholdsvis Buddhismen, Frelsesarmeen, Den Katolske Kirke, Human-etisk Forbund, Den Kristne Bymisjon og Islam, stilte opp på dialogmøtet. De hadde et åpent møte hvor de fortalte om sine tiltak i forhold til de fattige i byen, og det ble anledning til spørsmål fra salen.