Sørnett

- Lov å si at man er flink

Ung gründer: Sunniva Berge Mo (22) sammen med Erik Arntsen fra senter for entreprenørskap. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Ung gründer: Sunniva Berge Mo (22) sammen med Erik Arntsen fra senter for entreprenørskap. (Foto: Paul André Sommerfeldt)

Sunniva Berge Mo (22) fikk en unik erfaring gjennom gründerskole i San Francisco. Oppholdet gjorde også noe med selvtilliten.

Publisert:

- Jeg fikk mye mer selvtillit, og lærte at man må være litt frampå. Det er lov å si at man er flink, og det er lov å skryte av seg selv, sier Berge Mo.

Til San Francisco
I sommer var hun i San Francisco i regi av studieprogrammet gründerskolen. Programmet tilbyr arbeidspraksis og studier i utlandet over en periode på tre måneder. Det er spesielt rettet mot unge gründere og studenter som er interessert i innovasjon og entreprenørskap.  Sunniva kom over programmet gjennom Start UiA, en studentorganisasjon som jobber aktivt med nyskaping og entreprenørskap.
- Jeg kjente flere som skulle søke på gründerskolen, og jeg bestemte meg allerede for flere år siden av det var noe jeg ville. Men det ble først tid nå i sommer, forteller studenten som utdanner seg til siviløkonom.  

Jobb og undervisning
I San Fransisco jobbet Sunniva i en amerikansk software-bedrift. Hun hadde lite kjennskap til IT fra før, men mener det kun var positivt å jobbe med noe utenom sitt eget felt.
- Jeg tok selv kontakt med de bedriftene jeg fant interessante, og på det første intervjuet ble det full klaff, sier Sunniva. I tillegg til å jobbe fikk deltakerne undervisning på et lokalt universitet. Etablerte gründere underviste om temaer innenfor entreprenørskap. Sunniva fikk også i oppgave å utvikle en forretningsidé i lag med andre deltakere.
- Vi presenterte ideen muntlig som del av eksamen. Det burde være mer praktisk og muntlig arbeid også på universitetene i Norge, sier Sunniva.

- En kjempeutfordring
- Dette passer for de som har lyst å kaste seg på et eventyr, som verdsetter mulighetene og har interesse for entreprenørskap og innovasjon. Det sier Erik Arntsen, koordinator hos senter for entreprenørskap på UiA. Han oppfordrer studenter som vil gjøre noe utenom det vanlige til å søke.
- De fleste som har gått på gründerskolen finner et felt de begynner å brenne for. Det er gøy å se muligheter og kunne forandre ting. Vi trenger nyskaping og folk som kan se sammenhenger, sier Arntsen.

Gir credit

Arntsen mener også gründerskolen kan gi et fortrinn når man skal ut og søke jobb.
- Det er klart at dette vil gi kjempebra credit. Arbeidsgivere som ikke er interessert i dette vil være en feil arbeidsgiver. Det er jo denne typen erfaring som etterlyses av næringslivet, poengterer Arntsen. Sunniva Berge Mo angrer ikke et sekund på at hun valgte gründerskolen.
- Du får en helt ny erfaring, møter en ny kultur og ser hvordan arbeidslivet fungerer i et annet land. Man må tørre å prøve, avslutter gründerspiren.