Sørnett

- Det er ikke mange som får den sjansen

Her synger den unge sangfuglen i "Les Misérables" på Kilden, bare 10 år gammel. FOTO: Kristiansand Kommune/Kathrine Fossli Løyte

Her synger den unge sangfuglen i "Les Misérables" på Kilden, bare 10 år gammel. FOTO: Kristiansand Kommune/Kathrine Fossli Løyte

Johanne Regine Svendsberget (12) ble oppdaget av mannen bak selveste Kaptein Sabeltann, Terje Formoe, da hun opptrådde på Kildens åpningsfest i 2012.

Publisert:

[nggallery id=440]

- Jeg føler meg veldig heldig. Det er ikke mange som får den sjansen som jeg fikk.

I 2012 trådde hun på scenen i det nye konserthuset i Kristiansand, da det åpnet for første gang. Det hun ikke visste da, var at i publikum satt Terje Formoe, den originale Sabeltann. Heldig for henne hadde han med en gang fått opp øynene for den sangglade jenta. Det endte med at han ba henne bli med på en innspilling av en plate til Kaptein Sabeltann.

Men det stoppet ikke der. Da de skulle finne den nye jenta, som skulle fylle rollen som den sjarmerende Sunniva, ble nemlig Johanne Regine ringt opp og spurt om hun hadde lyst til å komme på en uoffisiell prøvespilling med Formoe.

- Mellom første samtale og de senere, begynte jeg å leke med tanken om å være Sunniva, men jeg visste jo ikke at jeg kom til å få den.

Etter hvert møtte hun også regissøren, og han virket å være like begeistret for den unge jenta. Da var det gjort, og rollen ble hennes.

Tidlig debut
- Jeg har alltid elsket å synge, og jeg liker å være aktiv og få med meg så mye jeg kan, sier tolvåringen. Som også har talent innfor dans, cello og piano.

Foreldrene Pål Svendsberget og Solveig Roland Svendsberget kan fortelle at veslejenta var full av sangglede allerede da hun gikk i barnehagen.

- Hun danset og trallet omkring som ungjente, så det kom ikke som en overraskelse at talentet vokste seg større med årene, forteller moren.

I tredjeklasse var hun med på den kjente operaen ”La Boheme”. Hun var del av en større barnegruppe, som sammen lagde lyd som fylte hele rommet. Etter dette har hun allerede mye å vise til, som blant annet operaen ”Carmen”, det kjente stykket ”Les Misérables”, og 100-årsjubileet til Thorbjørn Egner.

Musikalske gener
Foreldrene forteller at de er veldig stolte av datteren sin, og ser på den muligheten hun har fått som en lærerik og verdifull erfaring. Datteren er veldig glad for at hun kommer fra en slik talentfull familie, og tror at det har styrket hennes interesse for musikk enda mer.

- Jeg tror at jeg fortsatt hadde vært like interessert i sang, selv om jeg ikke kom fra en musikalsk familie, men jeg hadde nok ikke vært like flink, sier den kommende Sunniva.

Det er ingen tvil om at musikk er en stor del i livet til familien Svendsberget. Faren er fiolinist i symfoniorkesteret, men datteren har ikke fulgt helt etter. Hun valgte å gå sin egen vei.

- Pappa var fiolinlæreren min, og jeg syntes det var så kjedelig, og så likte jeg heller de mørkere tonene som kommer ut i fra celloen. Vi spiller jo fremdeles sammen, bare ulike instrument, sier Johanne og ler.

- Det evige dilemmaet
Mor har også vært en stor musikkentusiast. I sine tidligere år har hun vært veldig aktiv i kormiljøet, og alltid elsket å synge. Likevel valgte hun å satse på noe helt annet.

- Det var det evige dilemmaet. Jeg hadde en korlærer som sa til meg: hvis du har noe annet du vil gjøre, så gjør du det. Og slik endte jeg opp som kemner i Kristiansand, forteller moren.

Selv om begge foreldrene er veldig klar over hvor tøft det er å livnære seg av musikken, så virker de veldig støttende ovenfor datteren.

Ydmyk
Selv om Johanne er storfornøyd med rollen som Sunniva, har hun fremdeles bena plantet godt på jorden.

- Jeg synes selvfølgelig det er kjempe spennende at jeg fikk rollen, men jeg har ikke noe behov for å skryte, sier Johanne Svendsberget.

Det kommer til å bli en hektisk sommerferie for tolvåringen. Moren forteller at de kansellerte familieferien til Frankrike, for at jentungen skulle få sjansen til å oppleve den verdifulle erfaringen.

-  Jeg både gleder og gruer meg til å begynne med øvingene. Det blir spennende å møte nye mennesker, og komme i gang. Selv om det blir mye hard jobbing, så vil det fremdeles føles som en ferie. Jeg får drive med noe jeg elsker, sier hun.

Balanse
Det er en utfordring å finne balansen mellom det kunstneriske og det akademiske. Tolvåringen følger en hektisk timeplan, derfor går øvingene noen ganger utover skolearbeidet.  Likevel er det ikke uvanlig at hun får unnagjort litt lekser i pausene.

- Av og til må jeg prioritere øvinger fremfor skolen. Det er derfor kjempe flott at lærerne mine er så støttende i det jeg gjør, og viser den tilliten til meg om at jeg kan klare begge deler, forteller sangtalentet.

Reserveplan
Det er hardt å slå gjennom som sanger eller musiker, men Svendsberget har allerede en reserveplan i tankene.

- Selvfølgelig er det sang som er drømmen, men jeg tenker at det er lurt og satse på noe som er litt sikrere også. Så jeg har også lyst til å kanskje studere juss, slik som mamma gjorde, avslutter hun med ett smil.