Sørnett

En levende bildekarusell

Fotograf Sidsel Jørgensen. Foto: Andrew Mukuria.

Fotograf Sidsel Jørgensen. Foto: Andrew Mukuria.

Fotograf Sidsel Jørgensen har i 10 år jobbet med å dokumentere Kristiansand. Nå er hun klar for å vise frem resultatet.

Publisert:

Da fotograf Sidsel Jørgensen kom tilbake til Kristiandsand etter 15 år, kom hun frem til at hun ville dokumentere livet i Kristiansand. Prosjektet har hun kalt "Tangen Doku" og etter 10 år med arbeid er endelig resultatet klart. I dag åpner utstillingen som viser frem både små og store sider i hverdagen i byen. Prosjektet har også bestått av undervisning i foto for en gruppe elever ved Tangen videregående skole. Hvert år har stadig en ny gruppe med elever produsert en katalog med bilder i samarbeid med Jørgensen. Katalogene er en naturlig del av utstilligen ved siden Jørgsensen sine egne bilder.

- Jeg har hadde lyst til å involvere ungdommene for å frem energien som er i byen, sier hun.

- Ungdommene viser også frem sider av byen som jeg ikke har hatt kjennskap til.

Ungdommelig utvikling

Den første gruppen fra Tangen videregående skole bestod av ellve elever. Hun forteller at elevene før var mer involvert i bildene når de tok de, mens de siste årene har blitt mer tilbakeholdne.

- Vi har blitt trøtte av bilder rett og slett, sier hun.

- Elevene har også blitt bedre på å skille mellom å ta bilder og å knipse bilder. Alle kan knipse et bilde, men det er få som kan fotografere. Når en elev spør meg hvor mange bilder de skal ta svarer jeg at det er bedre med et godt bilde i løpet av et år, en 10 middelmådige.

Ildsjeler i fokus

Jørgensen viser frem mange ulike sider av samfunnet i bildene sine. Under omvisningen peker hun på et de mange bildene som viser frem et gammelt ektepar i regn. Paret har på seg matchende joggedresser og deler en sangtekst mellom seg.

- En by er bare summen av menneskene som bor der, sier hun.

Hun forklarer at mange av bildene viser frem mennesker som vi kanskje ikke ser så mye til som kristne som bærer frem et kors i snøføyka eller drillkorpset som konkurerrer i internasjonale stevner, men kun har en tilskuer når de masjererer fram i regnet.

[img111969_2LM]

Arbeidsprossesen

I ett av ustillingsrommene er det to langbord dekket av masse fotografier. Bildene består av fotografier som ikke har blitt brukt i utsillingen. Her ønsker Jørgensen å vise frem arbeidsprosessen når en jobber med fotografi. Rommet betrakter hun som en ryddig versjon av sitt eget ateliet.

- Her kan publikum fysisk ta på bildene og få følelsen av være i den prossesen jeg er i, sier hun.

På veggen henger også fotografier som om de skulle vært til tørk i et mørkerom med klyper og på snorer. Dette viser frem arbeidsprossen ytterligere.

[img111969_3LM]

Fra anlog til digital

Vi ønsker alltid å se et speilbilde av oss selv. Vi vil holde fast ved minnene, forklarer Jørgensen når jeg spør henne om hvorfor vi tar bilder.

Hun mener at stillbildene aldri vil dø selv om, selv om vi større grad enn før benytter oss av levende bilder.

Da hun påbegynte prosjektet brukte man analog film, og nå som er prosjektet er ferdig er det digital film som gjelder. På denne måten viser utstilligen oss den tekniske utviklingen vi har hatt de siste årene. Et av bildene fra den første gruppen med studenter er et svart-hvitt bilde som viser en dyster himmel og man kan knap skimte tre skikkelser gående på en vei.

- Et slikt bilde hadde ikke blitt godkjent i dag. Standarden for fotografi har endret seg, sier hun.

Fra hånd til landskap

Når Jørgensen viser frem boken som også har vært en del av prosjektet går det en rød tråd gjennom bildene. I boken knyttes de sammen gjennom farger, som grønne sedler i et bilde ved siden av et annet bilde av en naken herrekropp i et grønt skjær. Til hender som holder opp et dukketeater, og videre til høytider som konfirmasjon og 17.mai. På samme måte knyttes bildene i selve utstillingen.

[img111969_4LM]

- Hva har egentlig foto blitt?

- Det vi syns vi har rett til å se på og det vi syns er verdt, sier Jørgensen og våger ikke å tenke på hvor mange timer hun har brukt på prosjektet når jeg spør henne.

"Tangen Doku" går inn under Kristiansand Kunsthalls sitt program under Grunnlovsjubileet. Utstilligen åpnes klokken 12.00 i dag og er gratis.