Sørnett

Fra plast til bunad

"Aases venner i plast" i borgertoget. Foto: Biancha Ljungqvist.

"Aases venner i plast" i borgertoget. Foto: Biancha Ljungqvist.

Med fokus på glede og resirkulering, har håndsydde plastbunader fått en egen plass i borgertoget. Med materiale som linsebeholdere og ølboksringer, viser "Aases venner i plast", frem en illusjon av den tradisjonsrike nasjonalkledningen. Se video fra toget nederst i artikkelen.

Publisert:

-Jeg har tilpasset hver enkelt bunad ved å låne kroppene til disse 25 flotte damene. Jeg ønsket å skape noe av alt det vi egentlig kaster og ikke verdsetter, slik som kontaktlinsebeholdere, øl- og brusboks-ringer, leverposteiringer og julepynt, forteller Aase Helene Fidje Ødegaard.
Hun har startet dette konseptet ved å sy sammen søppel og skape kreasjoner som er overraskende like bunadene i Aust- og Vest-Agder.

Ødegaard forklarer videre at man må ha et spesielt øye for å finne gjenstander som ligner på originaldelene.
-Det ligger store grunnarbeider foran en plastbunad. For eksempel det at brokaden på Aust-Agder-bunaden, ligner litt på twist. På baksiden på Vest-Agder-bunaden, finner du en klaue, en tøyforhøyning, som er inspirert av 1700-tallsmote. Den ligner faktisk på en 3-liters tappekran.

[img162581_2LM]

Nasjonaldrakten er ikke komplett uten søljer, og med et kreativt øye blir det brukt CD-plater, knapper og toffifeebeholdere.

[img162581_3LM]

Ødegaard mener at de viktigste aspektene er å ha det morsomt, og å fremme miljøbevissthet.
-I dette konseptet kan man ikke ha det gøyere enn man lager det selv. Vi ønsker å fokusere på to ting; å glede andre og hverandre, og å få plasten opp av havet.

Det er ikke bare tilfeldig hvordan de beveger seg i toget. Dansen er nemlig nøye koreografert, med inspirasjon fra transporteringsdans.
Randi Fidje er med i "Aases venner i plast" og har fått ansvaret for bevegelsene i borgertoget.
-Vi bruker noe som heter transporteringsdans. Da går vi baklengs, gynger, snurrer og bruker bevegelser som er lette og flotte å gjøre i en gruppe. Det er en genial måte å vise frem bunadene på.

Se video av kreasjonene og dansen her:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T8rynYCwR0A[/youtube]