Sørnett

Hvordan er det å være skeiv i Norge i dag?

Gisle G. Agledahl holdt et foredrag på Østsia, UiA. Foto: Sara Finnema

Gisle G. Agledahl holdt et foredrag på Østsia, UiA. Foto: Sara Finnema

Publisert:

Journalisten og dokumentarskaperen Gisle A. Gjevestad Agledahl (28) er et kjent navn i Norge. Aller mest er han kjent for å være skeiv, og for sin reise etter å finne sin plass i samfunnet. Han besøkte Østsia på UiA, og snakket om akkurat dette.

"Jævla homo"

Da vårsemesteret startet på Universitetet i Agder utrykte noen studenter at de ønsket flere aktiviteter ved studiestart. JAVEL inviterte derfor Gisle til mangfoldsuke mandag 21. januar. Gisle, som er mest kjent for å ha åpnet seg opp om sin seksualitet i hans egen NRK serie «Jævla homo», som kom ut i 2017, fortalte oss mer om sin reise fra usikkerhet til sikkerhet rundt sin egen identitet og legning.

- Utfordringene knyttet til seksualitet og identitet kan være ganske usynlige, og er ofte mer komplekse enn mange kanskje tror. Mikroaggresjoner, heteronormativitet, utdaterte holdninger og det at mange synes det er vanskelig å snakke om tematikken er noe av det som kan skape uro og stress over lang tid.

Hanne Drangsholt (32), som er rådgiver for senter for likestilling på UiA, mener Gisle er en ideell talsperson for mangfold og likestilling.

[img187314_2LM]

- Det å kunne få lov til å være seg selv er kjempe viktig, og det å forstå at vi alle er forskjellige og at det er en rikdom er et viktig budskap.

I sitt foredrag snakker Gisle om hvordan de unge føler at de ikke passer inn i de trange kjønnsrollene lenger.

- Jeg tror at kunnskap, innsikt og bevissthet rundt disse tingene er nøkkelen, eller hvertfall første steg, mot et samfunn hvor alle får lov til å være seg selv uansett kjønnsidentitet og legning.

- Ansvaret ligger på samfunnet rundt

 

Kampen har fortsatt en vei å gå, og dette understreker Gisle ved å vise urovekkende statistikk, og forteller oss at «jævla homo» fortsatt er et av de mest brukte skjellsordene i skolegårder.

[faktaboks]

- Vi må alle prøve å akseptere oss selv, men det er jo en grunn til at det er vanskelig. Jeg tenker at mye av ansvaret ligger på samfunnet rundt. Det er holdningene der ute som reproduseres inne i oss. Men hver og en, uansett legning, kan jo ta et ansvar for å være med på å rydde opp.

Det er nettopp det å snakke åpent om kjønn og seksualitet som har, og som vil fortsette å skape de nødvendige forandringene i samfunnet, forteller Gisle.

[img187314_3LF]

- Selv om en del ting er vanskelig fortsatt ser det veldig lyst ut. Vi er heldige som lever i en tid hvor det skjer såpass mye spennende, og hvor den unge generasjonen virkelig dundrer fremover med en aksept som man ikke har sett maken til noen gang. Folk begynner sakte men sikkert å gi faen i hvem du forelsker deg i. Og det er jo helt nydelig!

Diskriminerende topp-politiker?

Fylkesleder i foreningen fri sør, Anna Charlotte Larsen (46), sier seg enig med Gisle om at det nettopp er det å snakke åpent ut om seksualitet og identitet som vil kunne føre til endringer.

- Vi prøver å løfte fram sakene som handler om skeivhet først å fremst ved å delta i medier, og ved å møte med skoler, elevråd og kommuner. Vi prøver å skape synlighet.

Larsen nevner Kjell Ingolf Ropstad (Kristelig folkeparti), som på tirsdag ble utnevnt barne- og familieminister i regjeringen. Likestillingsposten som tidligere hørte til dette ansvarsområdet ble på tirsdag flyttet til Trine Skei Grande (Venstre), som nå er kultur- og likestillingsminister. Larsen mener dette kunne vært problematisk om det hadde vært Ropstad selv som hadde fraskrevet seg dette ansvarsområdet grunnet ryktene om hans såkalte holdninger rettet mot LHBT-samfunnet (lesbisk, homofil, bifil og trans samfunnet).

- Ropstad som topp-politiker bør ha kompetansen til å jobbe likt med alle typer mennesker, uavhengig av kjønn og seksualitet.

Kritikken til Ropstad, og det ellers omdebatterte temaet rundt omplasseringene har vært nevnt flere steder de siste dagene. NRK skrev i en sak at grunnlaget for omplasseringene blant annet var for at KrF skulle slippe støy knyttet LHBT og abortspørsmål.

Grande gleder seg over omplasseringen

Statsminister Erna Solberg (Høyre) avkreftet disse ryktene under tirsdagens presentasjon av den utvidete flertallsregjeringen. Hun forklarer under pressemøte at det ikke var slik at Ropstad ønsket å slippe likestillingsposten, og at han også egner seg til å fungere som likestillingsminister. Det var KrFs sterke engasjement for tro- og livssynspolitikken som i størst grad satte i gang omrokkeringen av departementets ansvarsområder, forklarer Solberg. Det var da naturlig å overrekke Grande likestillingsposten. Dette, i tillegg til at Grande ønsket denne posten.

[img187314_4LM]

- Vi må stå opp for retten til å elske hvem man vil, og vi må stå opp for fordommer basert på kjønn, seksualitet, identitet eller etnisitet. Vi må sørge for at Norge går i front internasjonalt for å fremme rettighetene til seksuelle minoriteter, sier Grande

Grande forteller at hun er stolt og glad for at hun nå er likestillingsminister, og hun gleder seg til å ta del i kampen for er likestilt samfunn.