Sørnett

I oktober farges Norge rosa

ROSA PRODUKTER: Rikke Merete Skjærris (49) selger Rosa sløyfe-produkter til innsamlingsaksjonen. Foto: Kristina Stensholt

ROSA PRODUKTER: Rikke Merete Skjærris (49) selger Rosa sløyfe-produkter til innsamlingsaksjonen. Foto: Kristina Stensholt

Rikke Merete Skjærris (49) og Eldbjørg Amundsen (59) er to av mange som selger rosa produkter og sprer kunnskap om brystkreft i Kristiansand i oktober.

Publisert:

-Det er litt lite folk i dag, men det kommer seg nå, sier Rikke Merete Skjærris (49).

8. oktober hadde Rosa sløyfe-aksjonen stand på Vågsbygd Amfi som en del av aksjonens landsdekkende informasjonsturné. Skjærris har selv hatt brystkreft og arbeider frivillig via Kreftforeningen på dagens turné i Kristiansand. Formålet med informasjonsturnéen er å skape oppmerksomhet rundt aksjonen, gi informasjon om brystkreft samt salg av rosa produkter.

-Innsamlingen er jo til en veldig takknemlig sak som rammer de fleste. Alle kjenner noen som har mistet noen i kreft, eller mistet noen selv, forteller 49-åringen.

Rosa sløyfe-aksjonen arrangeres for 13. gang i Norge i oktober. Hvert år blir 2600 norske kvinner rammet av brystkreft, noe som betyr at én av tolv kvinner opplever brystkreft i løpet av livet.

-Det er helt topp med innsamlingsaksjon for brystkreft, sier Eldbjørg Amundsen (59), som sitter i Kreftforeningens styre i seksjon Sør-vest. Hun merker også at folk er veldig interessert i saken.

[img44694_2RM]

Etter 13 år med Rosa sløyfe-aksjon i Norge er millioner av kroner samlet inn til brystkreftforsking. Midlene har gjort det mulig for forskere til å gjennomføre prosjekter som har ført til økt kunnskap om brystkreft. Tall fra Kreftregisteret viser at færre dør av brystkreft i dag enn tidligere. Økt overlevelse etter brystkreft har sammenheng med satsing på kreftforskning og resultater som bidrar til nye medisiner og bedre behandlingsformer. Andre grunner til økt overlevelse er mammografiscreening og at kvinner er blitt bedre på selvundersøkelse.

Mandag 10. oktober arrangerer Rosa sløyfe-aksjonen Damenes Rosa Aften på Clarion Hotel Ernst i Kristiansand. Det er et åpent møte fra 18.00-20.30 der noen av temaene er rekonstruksjon, kropp og seksualitet etter kreft.

Lørdag 15. oktober er det Rosa lørdag i Kristiansand sentrum fra 11.00-15.00. Det blir salg av rosa produkter til inntekt for brystkreftsaken og informasjon om brystkreft på dagens Rosa sløyfe-stand.