Sørnett

- Jeg føler meg ensom når andre finner på ting og jeg ikke er invitert

JENTEGJENGEN: (Fra venstre) Katrine L.Simonsen (13) , Julie Flå (13), Ada Sofie Saraste (13), Sofie Berge (13), Milli Åteigen (13) og Hanna Grosaas-Kristiansen (13). FOTO: Stine Nilsen

JENTEGJENGEN: (Fra venstre) Katrine L.Simonsen (13) , Julie Flå (13), Ada Sofie Saraste (13), Sofie Berge (13), Milli Åteigen (13) og Hanna Grosaas-Kristiansen (13). FOTO: Stine Nilsen

Det er vondt å sitte alene i spisefri og det er ikke gøy å se venner samlet på snap uten deg, sier elever i 8C på Møvig ungdomsskole. Aldri har flere ungdommer følt seg mer ensomme enn i 2018. Dette kommer frem i Ungdatas undersøkelse.

Publisert:

Link til flere reportasjer i ungdomsmagasinet U.MA nederst i saken

Det er torsdag og elevene har akkurat blitt ferdig med matteprøve i geometri. Skravla går, og det er god stemning i klasserommet. Det tar noen minutter før det blir stille. Spørsmålene om hva ensomhet er blir hengende i lufta. Det er ikke lett å svare på.
- Det er nok mange som føler ensomhet i sosiale medier, forteller førsteraden Eirik Hasaas (13) fra høyre, og de to klassekameratene Davy Tran (13) og Josef Rahman (13).
- Det ikke å bli invitert er jo ikke gøy, sier Davy. Eirik synes dette med fritidsaktiviteter er viktig.
- Hvis fritidsaktiviteter hadde vært billigere ville kanskje færre følt seg ensomme. Da hadde flere hatt muligheten til være med på ting, forteller han.
Josef forteller at man kan bli utestengt i spillverden gså, men at det er et sted å få nye venner også.
- Man får jo spillvenner når man gamer, det er jo fint det også, forklarer han.

ENSOM I SPISEFRI OG PÅ SNAP
- Det er nok mange som føler seg ensomme i spisinga på skolen hvis man sitter alene. Dette forteller en av jentene i 8C, Julie Flå (13). På biblioteket på Møvig sitter en jentebukett tett i sofaen. De har mange tanker om hva ensomhet og utestengelse er, og i hvilke situasjoner det er vanlig å kjenne seg litt ensom.

- Det er lett å føle seg ensom hvis noen finner på ting etter skolen, og du ikke er invitert, forteller Sofie Berge (13). De andre jentene er enige.
De trekker frem sosiale medier, og særlig snapchat som et sted der mange føler på ensomheten.
- Det er skikkelig kjipt når noen går sammen og lager en gruppe på snap hvor du ikke er med. Her avtaler de ting sammen, og det får du først vite på skolen når de snakker høyt om det, forteller Milli Åteigen.
Sofie nikker.
- På Mystory hender det at man ser at vennene dine har tatt skikkelig fine bilder sammen, og at de er i byen eller på kafe, og så er ikke du der. Det gjør at man kan føle seg utestengt, forklarer Sofie Berge (13)
- Vi må bli flinkere til å invitere andre med, forteller Julie og Katrine. Hanna mener det er viktig å se hverandre. - Spesielt hvis vi ser at noen er stille, kikker i gulvet eller er tristere enn vanlig.

"Ensomhet er som en stor klump i magen. Man føler seg ofte deppa, og det går utover resten av dagen, fordi man tenker mye på deT"

HVIS ERNA KOMMER
Hvis statsministeren kommer på besøk på Møvig, vet jentene hva de vil gi av råd.
- Hvis det hadde blitt arrangert spillkvelder og sosiale ting på skolen, og etter skoletid, tror jeg mange klasser hadde fått bedre miljøer, sier Hanna.
Milli forteller at de har hatt spillkveld hvor alle var med, og en og jentekveld.
- Lærerene gjorde det for at vi skulle komme tettere sammen, og for å bli bedre kjent.
Jentene synes dette er en god måte å samle en klasse på, og at dette kan være et godt tips til andre skoler og politikere.
- Det var skikkelig koselig, sier Sofie. De andre jentene er enige.

- Jentekvelden var jo ekstra gøy da, smiler Milli. - Hvis de hadde fått til flere sosiale ting i skolen og få til at vi kan gjøre gøye ting på kveldene på skolen, tror jeg færre hadde vært ensomme, mener Sofie.
Ungdataundersøkelsen for 2018 viser at andelen unge som føler seg ensomme aldri har vært høyere. Overgangen fra ungdomsskole til videregående er tøff, og jentene føler litt mer på ensomheten enn guttene. Tallene i grafen til venstre viser hvordan ensomheten har vokst i ungdomsskolen.

[img189000_2LF]

ENORMT PRESS
En som snakker mye med ungdom er Audun Rensel , daglig leder i City Changers. Dette er et samtaletilbud for unge mellom 12-29 år i Kristiansand.
- De unge opplever et enormt press fra alle kanter. Mange av de som tar kontakt føler på et behov for å bli sett. Vi jobber hele tiden med å forebygge utenforskap, forteller Rensel.

HJALP OVER 2200 I FJOR
I fjor hadde City Changers kontakt med rundt 2 200 unge i Kristiansand.
Alle henvendelser kommer til frivillige samtalepartnere som enten har helsefaglig eller pedagogisk bakgrunn.
- Hvis du kjenner på at ensomheten blir for stor, er det beste å snakke med en du stoler på. Det beste er å finne en som kan være din bestevenn. Hvis du ikke finner noen å snakke med, kan du sende en sms PRAT til 2474, så finner vi en samtalepartner som kan hjelpe deg, forteller Rensel. De aller fleste får hjelp innen tre timer, ifølge Rensel.

[img189000_3LF]

VIKTIG SKILLE
Isabell Berge Berntsen (15) går på Vennesla ungdomsskole. Hun mener det finnes ulike måter å være ensom på.
- Noen føler seg ensomme når de er helt alene, mens andre kan føle seg ensomme i et rom fullt av mennesker.
Det er viktig å skille de to, forklarer Isabell Berge.
Hun vet at hun ikke er alene om å føle på ensomheten.
Likevel er ensomhet og utestengelse noe de snakker lite om i vennegjengen.
- Det er veldig mange flere enn vi tror som sliter med ensomhet. Jeg skulle ønske det var lettere å snakke om, forteller Isabell. Det er ikke noe godt å føle seg utenfor, og det tror jeg de fleste har kjent på, sier hun.

 

 

FYLLER TIDEN
Miriam Loyko (16) går i første klasse på KKG, og tror det er sunt å være med på fritidsaktiviteter for å unngå ensomheten.
- Jeg tror det hjelper å være med på aktiviteter. Til vanlig danser jeg på et dansestudio, og det trives jeg veldig med. Det kan kanskje hjelpe for noen å begynne med en aktivitet. Da kan man jo bli “tvunget” til å være sosial med andre, forklarer Miriam.
- Jeg er ofte opptatt, og gjør ganske mye. Jeg har tenkt på det å bare fylle på med ting. Det hjelper med å holde ensomhetsfølelsen unna. Det er nok mange som tenker sånn, sier hun.

[img189000_4RM]

Hvem er mest ensomme tror du?
- De som har mye tid, og kanskje spesielt de som ikke har noe å bruke tiden på. Det er ikke noe bra å bli sittende for lenge i sine egne tanker. Da kommer nok den følelsen frem hos mange, forteller Miriam.

FRA U-SKOLE TIL VGS
Isabell skal snart begynne på videregående, og har søkt seg inn på en linje hvor hun ikke kjenner noen. Det kan være spennende og skummelt å begynne på nye skole hvor man ikke kjenner noen fra før.
- Jeg er litt spent på det. Jeg har søkt på IB ved KKG, og jeg kjenner ingen. Det er fort å bli nervøs for å ikke treffe noen folk ganske raskt, sier Isabell.
Miriam synes det var litt skummelt å begynne på videregående, på grunn av det sosiale.
- Jeg følte liksom at alle fant sin gjeng med en gang. Den følelsen er ekkel, og da kan man være veldig ensom. Jeg er sikker på at alle mennesker kjenner seg ensomme i blant. Både unge og gamle. Det er jo en helt vanlig følelse, og det er derfor jeg vil snakke om det. Ensomheten er en følelse som kommer og går, det er ikke sånn at du vil være ensom for alltid, smiler Miriam.

Her kan du lese ungdomsmagasinet U.MA

[faktaboks]