Sørnett

Kritikerroste bøker på billigsalg

Det er over 800 faste titler med i årets mammutsalg, men hvilke bøker er egentlig verdt å kjøpe?

Publisert:

I går startet det årlige mammutsalget hos flere av Kristiansands bokhandlere. I år kan alle bøker som er gitt ut før desember 2008 bli med på salget, i tillegg til bokhandlernes egne titler. Det er med andre ord en super sjanse til å få tak i gode bøker til en billig penge. Men det er kanskje ikke alltid like lett å vite hvilke bøker en bør satse på å kjøpe. For å gjøre jobben lettere for deg, har Sørnett samlet sammen en liste over ti kritikerroste bøker som i år er en del av mammutsalget, og forhåpentligvis å finne i din nærmeste bokhandel.

Drageløperen

1. Khaled Hosseini – Drageløperen (2003)

Dette er debutromanen til denne afghansk-amerikanske forfatteren og den har mottatt den sørafrikanske bokprisen i 2004 og i tillegg var boken den første bestselgeren i USA i 2005. Ifølge Wikipedia handler boken om ” den unge gutten Amir, om hans ønske om et nærere forhold til sin far og om vonde barndomsminner”.

 

 

Berlinerpoplene

2. Anne B. Ragde – Berlinerpoplene (2004)

Dette er den første utgivelsen i Ragdes triologi om familien Neshov fra Byneset i Trondheim. Boka har fått veldig gode tilbakemeldinger, mottatt Riksmålsforbundets litteraturpris og fått terningkast 5 i en anmeldelse av VG. Boka har i ettertid blitt dramatisert både til teater og fjernsyn.

 

 

 

Et velsignet barn

3. Linn Ullmann – Et Velsignet Barn (2005)

Boken er Ullmanns fjerde roman, og handler om tre jenter med samme far. Romanen har fått god kritikk av blant annet Dagbladet og NRK. Ifølge Dagbladet er romanen ”En god og nyansert roman. Den er en vakker, vond og sammensatt fortelling om smertepunkter i livene våre, særlig de vi gjemmer og glemmer.”

 

 

Mors og fars historie

4. Edvard Hoem – Mors og Fars Historie (2005)

Denne boken handler om Hoems egne foreldre, og ifølge Hoem selv baserer den seg på ” enkelte episodar som mor og far fortalde om i sine ungdomsår”. Boken har fått gode tilbakemeldinger av blant andre Dagbladet og NRK, og har i tillegg fått gjennomsnittskarakteren 6 fra leseranmeldelser på bokkilden.

 

 

Veien

5. Cormac Maccarthy – Veien (2006)

Veien er en postapokalyptisk fortelling om en far og sønns reise over et amerikansk landskap hvor alt liv åpenbart er blitt utryddet. En fortelling hvor alt håp er ute, og det eneste som gjenstår er kjærligheten mellom en far og en sønn. Maccarthy mottok i 2007 Pulitzerprisen for skjønnlitteratur for romanen.

 

 

 

Presidentens valg

6. Anne Holt – Presidentens Valg (2006)

Dette er en fiktiv fortelling og spenningsroman som handler om det som skjedde etter at Amerikas første kvinnelige president besøkte Norge 17. mai. Romanen har fått veldig gode tilbakemeldinger blant annet fra NRK og Aftenposten, i tillegg til å ha gjennomsnittsterningkastet 5 fra bokkildens leseranmeldelser.

 

 

Livstid

7. Liza Marklund – Livstid (2007)

Livstid er en kriminalroman som handler om en dame hvor hennes venninne blir fengslet for drapet på sin mann og politimann, og muligens også drapet på sin savnede sønn. Romanen har høstet veldig god kritikk, og Aftenposten skriver blant annet at romanen er ”så bra at knapt noen annen forfatter enn Liza Marklund kunne utpønsket den”.

 

 

Den usynlige muren

8. Harry Bernstein – Den Usynlige Muren (2007)

Dette er romanen Bernstein, som 96-åring, debuterte med i 2007. Romanen handler om hans egne opplevelser fra oppveksten under første verdenskrig i industribyen Lancashire i England. Boken har fått veldig bra tilbakemeldingen, og har blant annet fått terningkast 6 av VG.

 

 

 

Hodejegerne

9. Jo Nesbø – Hodejegerne (2008)

Denne romanen handler om Roger Brown, Norges mest vellykkede hodejeger, som for å opprettholde sitt luksuriøse liv begynner et liv som kunsttyv. Romanen vant Den norske leserprisen i 2007, og har høstet veldig bra kritikk.

 

 

 

Bisettelsen

Lars Saabye Christensen – Bisettelsen (2008)

Dette er den tredje og siste utgivelsen i en triologi om guttene Kim, Ola, Sebastian og Gunnar som vi først møtte i Beatles fra 1984 og deretter Bly fra 1990. Guttene er nå voksne, og vi leser boka gjennom Kims øyne, som nå har mistet hukommelsen, og ikke husker noe fra sitt eget liv. Boka har fått gode tilbakemeldinger, og fikk blant annet terningkast 5 av VG.

 

 

Sørnett kan ikke garantere at disse bøkene er tilgjenglige. Boksalget har vært i gang siden i går, og det har i tillegg vært mulig å forhåndsbestille bøker siden 1. februar. Butikksjef for Norli bokhandel Kristiansand, Alf Birger Eikås, fortalte til NRK Sørlandet at flere bøker allerede er utsolgt.

- Flere titler er jeg tom for allerede. Jeg har hatt folk innom som ikke har fått det de var på utkikk etter, forteller Eikås til NRK Sørlandet.