Sørnett

Leder i Dyrebeskyttelsen oppfordrer til kastrering

Antallet av katter øker, og formeringen kan føre til at uønskede dyr blir utsatt for dyremishandling. Leder i Dyrebeskyttelsen Kristiansand Arnfrid Robstad (69) oppfordrer til kastrering for å unngå dette.

Publisert:

[nggallery id=451]

-          Når det gjelder katter er det utrolig viktig å sterilisere og kastrere. I januar begynner hovedperioden, og alt som er forplantningsdyktig parrer seg da, informerer hun.

Det første som slår deg når man kommer inn i rommet er lukten av kattemat. Det er latter, mjauing og purring. Barnebarna Sivert (9) og Vegard (6) har høstferie fra skolen og er med for å hjelpe sin bestemor med dyrene. De løper rund i rommet med katteleker i hånden, og kattene hopper etter.

Robstad mener kastrering av dyr er viktig om du ikke ønsker at dyrene skal formere seg. Dette kan føre til at uønskede dyr blir etterlatt eller i verste fall torturert.

Dumt at katter er gratis
Dyrebeskyttelsen i Kristiansand tar i mot alt fra hund til mus, og får inn rundt 250 katter i året.  Bare i sommer fikk de inn over 100 katter.

-           Det er veldig dumt at katter er gratis. De blir sett på som dyr med lav status, og noen komplette idioter av noen mennesker tror også at katten kan klare seg selv når den blir etterlatt, sier hun før hun blir avbrutt av to hankatter som freser mot hverandre.
«Slutt!» sier hun morskt. Hun går bort til kattene og klapper dem slik at de slapper av. Deretter setter hun dem på et mykt pledd i hvert sitt bur.

69-åringen forteller at folk velger ikke å kastrere fordi de synes det er dyrt. Det mener hun er bare tull.

-          Hvis du bare prioriterer og ikke handler unødvendige ting i løpet av uken, kunne du kastrert en del ganger for å si sånn, forklarer hun.

Hun oppfordrer også til å ta betalt for salgsklare katter for å fjerne den lave statusen.

-          Det er veldig synd at katter ikke skal koste noe. De blir jo sett på som dyr med lav status. Derfor tar vi i Dyrebeskyttelsen betalt når vi selger dem, og det burde egentlig alle som selger katter gjøre, forteller hun engasjert.

Dumpet og forlatt
Etter 20 år i Dyrebeskyttelsen har Robstad sett atskillige resultat av folk som mishandler dyrene sine på ulike måter. Hun sitter igjen med en spesiell hendelse som har gjort størst inntrykk.

-          Det var et kull med kattunger som ble lukket inn i et kjøleskap og dumpet på en skogsbilveg. En dame som tok seg en tur fant dem tilfeldigvis. De hadde nok ligget i flere uker. Tenk å legge noen i et kjøleskap og bare la det sulte?, sier hun irritert i stemmen og gir et sørgelig blikk.

Medlem i mange år
Arnfrid Robstad har vært medlem i Dyrebeskyttelsen i mange år før hun ble spurt om en lederposisjon. Den tidligere lederen og medlemmene den gang skulle gå av etter mange års erfaring.  Før Robstad fikk stillingen som leder var hun også medlem av Sørlandets rasekattklubb med noen venninner.

-          Vi var en gjeng medlemmer i SØRAK som ble innkalt og spurt om vi kunne ta over, siden alle de tidligere medlemmene i Dyrebeskyttelsen skulle slutte. Hun som var leder den gang gråt av glede da vi sa noe motvillig ja, og 14 dager senere døde hun, avslutter hun.
En av kattene hopper på fanget hennes og gnir hodet sitt mot kinnet hennes. Hun gliser av glede og kysser den forsiktig på hodet.

 

Lik Dyrenes Beskytter Kristiansand på Facebook her:

https://www.facebook.com/DBKrs?fref=ts