Sørnett

Magi, vaksiner og diare forenes i visuell familieforestilling

Historien handler om hvordan kroppen fungerer og tar opp tema som ikke alltid er lett for voksne å forklare til barn. Foto: Gisle Bjørneby.

Historien handler om hvordan kroppen fungerer og tar opp tema som ikke alltid er lett for voksne å forklare til barn. Foto: Gisle Bjørneby.

Tegnspråkteateret, Teater Manu er for tiden på turne med forestillingen «Jonas og Kroppen». Manuset er skrevet av Trond Viggo Torgersen, som har satt i sammen det anatomiske eventyret, som i helgen vises på Kilden i Kristiansand.

Publisert:

Historien handler om ni år gamle Jonas, som plutselig blir syk og opplever at det skjer nye ting med kroppen. Regissør og teatersjef for Teater Manu, Mira Zuckermann forteller at dette er en forestilling hun lenge har drømt om å lage. Hun har alltid vært interessert i hvordan kroppen fungerer, og ønsket å skape et stykke som formidler kunnskap om kroppens funksjon og hva som skjer når man får en vaksine, svelger en flue, eller har diare- alt på en magisk og spennende måte.

[img162837_2RM]

-Dette er ikke noen Hollywoodfilm. Dette er en forestilling for alle, hvor både voksne og barn kan leke og lære, samtidig som de lar seg underholde av det som skjer på scenen.

-Selve målet med dette stykket, er at alle skal kunne forstå seg på, og identifisere seg med temaene som blir tatt opp, og at det kan åpne for samtaler om ting som ikke nødvendigvis snakkes så mye om.

[img162837_3RM]

Zuckermann forteller at forestillingen kan fungere som et slags verktøy for foreldre, slik at det blir lettere å sette ord på ting som ikke nødvendigvis er så lett å forklare.

[img162837_4LS]

Turneleder og presseansvarlig for Teater Manu, Anne Stordal, forteller at de ønsker skoleklasser velkomne til forestillingen. På denne måten kan både lyttende og døve få en felles kulturopplevelse.

[img162837_5RM]

Zuckermann som selv er døv, forklarer at mange ulike elementer som dans, lys og uttrykksfulle skuespillere skaper et stykke som hovedsakelig er visuelt, og formidler historien på en spennende og kunstnerisk måte. -Tross en engasjert Trond Viggo som stemmeskuespiller til alle karakterene, er derimot ikke lyd en hovedkomponent i familieforestillingen.

-Det er viktig at folk blir eksponert for tegnspråk i en vanlig setting. Det er tross alt et av fem offisielle språk i Norge. Vi bruker tegnspråk som et hovedspråk i alle våre oppsetninger. På denne måten synliggjør vi at det er et selvstendig språk på lik linje med bokmål og nynorsk, samtidig som det kan bety mye for minoriteten av døve i en skoleklasse å kunne delta på et arrangement som dette, uten vanskeligheter, forteller Zuckermann.

Grunnen til at teateret valgte nettopp Trond Viggo Torgersen til å skrive manuset til forestillingen, var Zuckermanns fasinasjon over Torgersens pedagogiske formidlingsevne, samt hans stilling som både lege, artist og folkekjær personlighet. Rollen som Jonas, spilles av Broadway-stjernen Daniel Durant, som er en av de største stjernene innenfor det amerikanske tegnspråkmiljøet. Durant har i anledning rollen i «Jonas og Kroppen», lært seg det norske tegnspråket.

 Zuckermann forteller at responsen på forestillingen så langt har vært overaskende god, og at hun og resten av de ansvarlige føler seg både stolte og ydmyke over de gode tilbakemeldingene.

«Jonas og Kroppen» vises på Kilden teater i dag klokken 18.00 og i morgen klokken 13.00. Familieforestillingen anbefales for barn fra 5 og oppover.