Sørnett

Naboer ønsker rehabiliterings senter velkommen

Ekteparet Åse Mosvold Hogga og Thor Hogga har mange gode minner fra Jegersberg Gård og håper at gården skal komme rusavhengige til gode FOTO: Aleksander Hømanberg

Ekteparet Åse Mosvold Hogga og Thor Hogga har mange gode minner fra Jegersberg Gård og håper at gården skal komme rusavhengige til gode FOTO: Aleksander Hømanberg

Tirsdag flyttet 4 nye beboere inn på Jegersberg Gård. Nærmiljøet ønsker dem velkommen.

Publisert:

- Under krigen var det barnehjem her og min tante jobbet her da forteller Thor Hogga.

Ekteparet Thor Hogga og Åse Mosvold Hogga har gode minner fra Jegersberg Gård og forteller at det ikke er første gang gården blir brukt til omsorg.
Thor Hogge forteller videre at tyskerne ved Gimlemoen kom med mat til barna under krigen.

- Vi skulle kanskje ønske at vi fikk komme og se hva som er gjort her og hvordan det kommer til å bli når de kommer i gang, jeg ville satt stor pris på å se hvordan det kommer til å bli sier Åse.

Ekteparet bor i området og har tidligere jobbet med rusmiljøet og er positive til tiltaket. De er også positive til at Jegersberg igjen skal bli brukt til omsorg, men skulle gjerne sett mer informasjon om det nye rehabiliteringssenteret.

En stor ressurs

[img90760_2RM]

Også Roy Storholm som driver Agder brannsikring og har kontor og lagerlokaler ikke langt unna.

- De kommer til å gi mye tilbake til nærmiljøet og jeg tror de kommer til å gå spennende tider i møte.

Og akkurat det at de kommer til å gi mye tilbake er noe daglig leder ved Jegersberg Gård rehabiliterings- og kompetansesenter, Pål Magne Steinsland har stor tro på.

- Tenk deg den motivasjonen de hadde for å få tak i rusen, tenk deg hvis vi får overført den motivasjonen til arbeid. Da finner du ingen bedre arbeider enn det.

Og det er akkurat det Jegersberg Gård vil gjøre for de tidligere rusmisbrukerne, få de tilbake til samfunnet og få de tilbake i vanlige liv. Både arbeidsmessig og sosialt. Planene fremover for senteret innebærer å få beboerne i gang med arbeidet i stallen der de skal stelle hester og drive gårdsbruk og til høsten håper man at man kan få på plass et daghjem for hunder.

- Vi synes jo også det er fantastisk at naboene er så positive til oss, det gjør arbeidet vårt videre enklere og vi vil jo også ta vare på og høre etter hva naboene rundt her mener.

Positivt med hjelp i stallen

[img90760_3RM]

Marie Solli, 23 leier stallplass til sine to hester på Jegersberg Gård. Hun er spent på å se hva de nye beboerne skal bidra med.

- Vi har ikke fått høre noe mer enn at de skal hjelpe til med driften her. Det blir gøy og spennende å følge med på det fremover, smiler den hesteglade jenta.

Med erfaring fra hester siden hun var 8 år vet Solli godt hva som skal til og hvor mye arbeid som trengs å gjøres for hestene.

- Folk er jo selvfølgelig litt skeptiske når det kommer til rus, men vi kommer til å gi de en sjanse. Jeg håper selv på litt ekstra hjelp ved dugnaden sier hun og ler.

Motivasjonen er nøkkelen

[img90760_4RS]

Beboerne ved Jegersberg Gård er tidligere rusavhengige som nå har tatt et valg om å skape seg et rusfritt liv og som etter lange opptaks og motivasjons samtaler blitt valgt ut til å flytte inn i de nye leilighetene. Beboerne er valgt ut på bakgrunn av motivasjon og vilje til å få et bedre liv.

- Det er ikke bare å si «ja, jeg flytter inn også holder dere meg rusfri». Det er dem selv som må ha motivasjon og selv vil bli rusfri for å bo her, fortsetter Steinsland.

Senteret er et rus- og medikamentfritt sted og ved den minste sprekk så vil man ikke kunne fortsette å bo der.

- Vi fører nulltoleranse mot rus og dette er alle beboerne fullstendig klar over. Vi både tror og håper dette ikke kommer til å bli noe problem.

Samhold er viktig
Beboerne på gården skal gjennom de årene de bor der prøve seg i forskjellige typer arbeid og gjennom dette håper man å skape et sterkt samhold og trygghet.

- Etter 3-5 år skal beboerne være klare til å ta steget ut i verden og ha et nettverk som ikke innebærer rus, det er det som må være målet vårt.

Alle beboerne ved senteret har en mentor som skal veilede og hjelpe til ved oppturer og nedturer, som kan oppstå. og er der for å holde motivasjonen oppe for å ikke falle tilbake til rusen .  Mentorene vet hva som skal til for å komme tilbake i arbeidet.

- Flere av de ansatte her har tidligere vært i rusmiljø selv og vil kunne være til stor hjelp for beboerne og hjelpe de videre i rehabiliteringen.

 

[img90760_5RS]

Gi dem en sjanse
- Vi har alle vært uheldige, noen mer enn andre, og rusmisbrukerne fortjener en ekstra sjanse til å komme på rett kurs, sier kameratene Andreas Solem og Arne Asbjørn Joa som studerer ved Universitetet som ligger rett ved Jegersberg.

- Jeg går her jevnlig og trives i området. Jeg både tror og håper at det nye senteret bare er positivt for nærområdet.

Rundt Jegersberg har senteret tenkt å rydde opp og åpne opp igjen gamle turstier som har blitt gjengrodd og vært utilgjengelige for folk i mange år. Dette synes de to studiekompisene er en god ide.

- Jeg tror det er viktig for dem at de føler de gjør noe nyttig og ikke bare sitter på en institusjon. Ingenting er vel bedre enn å arbeide ute i frisk luft sier Arne Asbjørn, mens Andreas Solem nikker samtykkende.

Utvider neste år
Per dags dato er det 8 leiligheter ved senteret, og allerede neste år skal 18 nye leiligheter bli ferdig med byggetrinn to. Planen er at i løpet av en tiårs plan skal man ha 100 stykker boende i området som får hjelp på veien tilbake til et rusfritt liv. En viktig del av denne veien er arbeidstrening noe det kommer til å bli mye av ved Jegersberg Gård.-Vi håper etter hvert å starte opp både catering, møbelverksted, brøyting og andre ting som vi kan gjøre. Vi vil at folk skal komme hit fordi produktene våre er bra, ikke for å få sympati avslutter Steinsland.

Samarbeidsprosjekt
Gården på Jegersberg ble kjøpt av kommunale Kristiansand Eiendom i fjor for 18 millioner kroner. Det ble besluttet av knutepunktkommunene ((Kristiansand, Søgne, Vennesla, Iveland, Birkenes, Lillesand og Songdalen) å etablere et senter for rusavhengige her.