Sørnett

Snømåking uten ryggsmerter

Anne Marie Solhelm måker utenfor huset i Posebyen. Foto: Silje Halvorsen

Anne Marie Solhelm måker utenfor huset i Posebyen. Foto: Silje Halvorsen

Kennet Gard forteller deg hvordan du skal måke snø uten å få vondt i ryggen.

Publisert:

 

Når snøen laver ned, tvinges sørlendingene ut med skuffer og spader. Det betyr samtidig såre muskler og vonde rygger. Landsdelens leger, fysioterapeuter, kiropraktorer og naprapater har venterommene fulle av folk som sliter med "snømåkeskader".En av dem som hjelper folk som har fått problemer etter snømåking, er naprapat Kennet Gard. Sørnett besøker ham på Aquarama. Bare denne dagen har han hjulpet to pasienter som har fått problemer etter å ha kjempet mot snøen.

- De fleste rekker ikke å trene opp ryggen for denne sesongens snømåking, sier Kennet Gard som har muskler og skjelett som sitt ekspertområde. Han forteller hvordan man skal måke å unngå smertene.

 

Før du går i gang

[img101927_2RM]

–Først og fremst bør man kle seg varmt, og man kan gjerne varme opp før man begynner. Eksempler på oppvarmingen kan være å sette seg på huk, reise seg opp igjen flere ganger, samt svinge godt med armene. Dessuten er det lurt å begynne forsiktig, ikke gå rett på det tunge, forklarer Gard.

Naprapaten synes vi skal se på snømåkingen som trening, og ta oss god tid medarbeidet. – Det er viktig å ikke stresse, men ta det som en rolig treningsøkt, sier Gard.

 

Stå korrekt

[img101927_3RM]

Han forteller at mange står i feil stilling, og opplever derfor å få vondt i ryggen i ettertid.
–Man skal stå med brede skuldre og åpent bryst. Ryggen ha en naturlig svai, og knærne skal være bøyd, forklarer han. Gard forteller at det er feil å stå med strake knær, mens man bøyer seg mot bakken slik mange gjør.

 

Det verste du kan gjøre

[img101927_4RM]

- Det verste er å stå i denne posisjonen mens man vrir ryggen i hvert snøkast (se bilde). Hvis man i tillegg kaster snøen bakover, kan det gå galt. Korsryggen er et svakt punkt, forklarer

han.

Gard kan også fortelle at det er lettere for kroppen og lempe snøen foran seg på bakken, samt velge en kortere spade slik at vekten kommer nærmere kroppen.

[img101927_5RM]


Hvis skaden har skjedd

Skulle man få vondt i ryggen, mener Gard det ikke trenger å vare så lenge. –Ryggsmerter er sjeldent farlig. Det går gjerne fort over etter behandling ved å knekke opp eller fjerne spenninger, avslutter han.