Sørnett

Sørlendinger drikker 1,5 mill. liter julebrus

Det er hektisk rett før julebrussesongen. Foto: Rosarinja Marisa Danielsen.

Det er hektisk rett før julebrussesongen. Foto: Rosarinja Marisa Danielsen.

Julebrus er et fast inventar på ethvert middagsbord i juletider. Det er fortsatt en stund til jul, men allerede om få dager er julebrusen å finne i butikkene.

Publisert:

Julebrus er for mange synonymt med julen. Ingen julebrus - ingen jul. Etiketter pyntet med nisser og reinsdyr skriker til oss fra butikkhyllene. Elsket av både barn og voksne. Som årene går, har det kommet mange ulike slag på markedet. Det finnes brun, rød og sukkerfri julebrus, i både glass- og plastflasker. Noen smaker tyggegummi, andre smaker såpe. En ting er i hvertfall sikkert, alle har sin egen favoritt.

På CB Bryggeri i Kristiansand er de i full gang med å produsere og tappe den brune brusen. Fra oktober til desember produseres det 1,5 millioner liter med julebrus her. De har allerede paller på paller oppunder taket med julebrus, som bare venter på å bli drukket. Tappeanlegget og pakkemaskinen går for fullt. Trucker suser fram og tilbake og henter og laster. Henter og laster. Sånn holder de på hele dagen. Helt til det ikke lenger er plass til mer i høyden. Førstkommende  mandag braker det løs, og folk kan endelig få den mye etterlengtede julebrusen sin. Selv om vi bare er i oktober.

Skal være brun

[img43967_2RS]

Øystein Føreland, fabrikksjef på CB Bryggeri, er veldig klar over at det er tidlig å begynne julen i oktober.

- Det er ikke til å legge under en stol at det handler om økonomi. Når andre bryggerier er tidlig ute, må vi også være det. Det er en beintøff konkurranse, og hvis vi skal klare oss må vi begynne allerede nå. Vi ser jo også at det er stor etterspørsmål på julebrus, både fra butikkene og forbrukerne, og da må vi følge opp.

Det er mange meninger om hva som er den beste julebrusen, og folk er veldig opptatt av fargen. Noen sverger til rød brus fordi fargen minner om jul, mens andre mener at den brune fargen gir assosiasjoner til vedfyring og gammeldags jul. CB Bryggeri er det eneste på Sørlandet som produserer julebrus, og denne er brun.

- Jeg har jobbet her i 40 år og den har alltid vært brun. Julebrus skal være brun og ikke rød. Rød julebrus er bare rødbrus med ny etikett. Skulle vi ha farget juleølet vårt rødt også da, spør en engasjert Føreland.

Hvilken julebrus synes du er best, og hvilken farge skal julebrusen ha? Del dine synspunkter under.