Sørnett

Geocacher fortviler over egen popularitet

Natur-appen Geocaching blir stadig mer populær. Nå frykter erfarne utøvere at populariteten skal ødelegge moroa, fordi nybegynnere ikke følger reglene.

Publisert:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xsG3we48vOE&list=UULpTUzhFPRYlebzmXq-I4hg[/youtube]

- Media sier "Kom å dra på skattejakt", og så ødelegger nybegynnerne alt, fortviler geocacher Jørgen Pedersen.

Geocaching er en form for "tampen brenner"-lek, hvor utøverne finner skjulte bokser i naturen med hjelp av GPS-koordinater. Rundt om kring på Sørlandet ligger det rundt 4.000 små og store bokser gjemt.

- Mange misforstår, noe som har ført til at ting blir ødelagt, mye forsvinner og hemmelighetsprinsippet blir borte, sier Pedersen.

 

Feil mediedekning

Mange medier fremstiller geocaching som en skattejakt for hele familien, men Pedersen mener at de som har lyst til å lete etter de skjulte boksene bør sette seg bedre inn i regelverket først.

- Gratis app`er har ført til at terskelen til å starte med geocaching har blitt lavere, forteller Pedersen.

Tidligere kostet appen 80 kroner. I dag finnes også en gratisutgave, hvor man får omfattende tilgang uten å betale.

 

Miljøvennlig aktivitet

At flere kommer seg ut i naturen, og i tillegg har en morsom aktivitet å bedrive, synes Jørgen Pedersen er positivt.

De mer erfarne geocacherne inngår ofte avtaler med kommunen, eller grunneiere, om å få legge ut gjemte bokser på deres eiendom i bytte mot at de gjerne rydder området for søppel først.

- Det miljøvennlige perspektivet med at flere kommer seg ut i naturen er utelukkende positivt, og at vi kan bidra med å rydde i miljøet rundt oss er også et viktig element, sier Pedersen.

Men geocaching er en omfattende aktivitet, med flere forskjellige typer bokser og tilhørende regler, derfor er det fort gjort å gjøre feil.

- Folk som går forbi deg skal for eksempel ikke vite hva du driver med. Dette er for å gjøre det morsommere for andre som er på jakt etter samme "cache", og unngå at utenforstående skal ødelegge. Derfor er det viktig å være diskré, avslutter Pedersen.