Sørnett

Stor mottakelse for Fullriggeren Sørlandet

Andrea Armstrong, 16, er fornøyd med året på Fullriggeren Sørlandet.

Andrea Armstrong, 16, er fornøyd med året på Fullriggeren Sørlandet.

Gleden var stor da Fullriggeren Sørlandet omsider returnerte til hjembyen.

Publisert:

[nggallery id=500]

- Det har vært en fantastisk reise. Det er trist å måtte forlate skuta, men det er også veldig deilig å få se familien igjen, sier canadieren Andrea Armstrong, 16, elev på Fullriggeren Sørlandet.

Skuta har fungert som et uvekslingsalternativ for elever i den videregående skolen verden over. I løpet av de 8 månedene elevene er på båten, seiler de verden over. Salgs og administrasjonssjef ved Stiftelsen Fullriggeren Sørlandet, Frank Warmbrodt forteller om en omfattende reiserute.

- Skipet har vært borte fra Kristiansand fra august 2011. Skuta har blant annet seilt til Skottland, Middelhavet, over Atlanterhavet, Rio de Janeiro, Cape Town, og Canada. I løpet av de tre årene som har gått siden skipet la ut fra havnen i Kristiansand, har den seilt tilsvarende 5 ganger rundt jorden.

Nye erfaringer for besetningen
I løpet av skoleåret får elevene ansvarsoppgaver som hører med på en fullrigger; navigasjon, sikkerhetsrutiner, seiling, opprigging og nedrigging av seil, og shanty-rop (sjømannsviser). Det kom godt med under seilasen.

- Vi seilte gjennom en stor storm hvor båten sto i vinkel og man nesten ikke kunne bevege seg. Da vi klatret i mastene under stormen, hang vi nesten opp-ned. Det var veldig gøy, sier Andrea Armstrong og ler.

Kaptein Sture Erichsen ble også en erfaring rikere under nevnte storm.

- I Bermuda opplevde jeg for første gang å føre skuta gjennom en orkan - det var meget spennende og ikke minst fryktinngytende. Det var ”type 3-fun” som en av jentene om bord sa – gøy i etterkant.

[img110700_2LM]

Gjensynsglede på bryggekanten
Etter tre år på tokt, var gjensynsgleden stor både for mannskapet om bord i skuta og de som har savnet skipet i bybildet. Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundkjøn, er glad for å endelig å ha skuta tilbake i byen. Så glad at han valgte vekk landsmøtet i partiet Høyre.

- Det gjør godt å få skuta tilbake. Den har sin identitet her i byen, og jeg tror byens innbyggere også har identitet ovenfor skuta. Da er det ekstra godt å se at hun skinner og er så godt tatt vare på. Med besøkene av kronprinsessene på fredag og hjemkomsten til Fullriggeren Sørlandet i dag, synes jeg det var viktig å være tilstede.

Stor velkomst for seilskuta
Kai 6 var tett befolket før skutas ankomst lørdag morgen. Rett før klokken 10:00, kom baugsprydet til syne, og like etter kom skipet til syne i all sin prakt. Elever sto oppstilt i frontmasten, mens lystige sanger ljomet over vannet. På kaien hadde et shantykor tatt plass, og etter hvert som skuta nærmet seg stemte koret i. Rammen rundt ankomsten kunne ikke blitt mer nostalgisk.

- Shanty er en tradisjonell arbeidssang. På skutene var det én mann som var med for å synge mens mannskapene for eksempel trakk tauene for å få opp riggene. Shantymannen var meget viktig for å få arbeidet gjort, sier formann i shantykoret, Herman Zakariassen.

[img110700_3RM]

Frank Warmbrodt i Fullriggeren Sørlandet sier at det blir en rolig sommer for skuta sammenlignet med de foregående 8 månedene.

- På sommeren skal skuta dra på mindre seilaser med forskjellige organisasjoner, foreninger og næringslivsaktører, før den skal på en litt lengre tokt rundt om i Europa hvor folk flest kan være med.