Sørnett

Trommemaker aktuell med utstilling

Foto: Anne Ruth Gjelsås

Foto: Anne Ruth Gjelsås

Jens Gunnar Ormestad forvandler trestammer til skarptrommer. Fram til 20.juni presenterer han håndverket sitt på en utstilling på Søgne gamle prestegård.

Publisert:

- Interessen for trommer har jeg hatt siden jeg var liten, men å lage trommer begynte jeg ikke med før i 2006.

På internett kom han over noen som lagde tretrommer og tenkte at det så veldig spennende ut.

- Jeg prøvde meg på ei tromme og det låt så bra med en gang, så da begynte jeg for fullt, forteller Ormestad om hobbyen sin.

Ormestad er vaktmester i Songdalen kommune, men er byggmester av yrke. Trommehåndverket har han lest seg til.

- Det var mye å sette seg inn i, men jeg har også lært mye gjennom uttesting sammen med Bruce Rasmussen, for å finne den rette klangen for trommene, forteller han.

Rasmussen er professor ved musikkonservatoriet i byen.

23 trommer seinere har han utstilling sammen med tre andre amtørkunstnere i galleriet på Søgne gamle prestegård.

- Dette er alt jeg har igjen, resten er solgt, forklarer håndverkeren fra Søgne og peker på tre skarptrommer som er utstilt.

Kundene hans er ofte trommesamlere eller erfarne musikere som ønsker en spesiallaget tromme:

[img18913_2LM]

- Jeg snakker med kundene for å finne ut hva slags tromme de er ute etter og prøver å lage den lyden de forteller meg, sier Ormestad og fortsetter:

- En jazzmusiker vil ha en annen lyd enn en rockemusiker. Og treverket er blant annet avgjørende for hvordan lyden blir. Dessuten er det mange ulike ønsker for hvordan finishen skal være, forteller han.

Det tar mellom 40 til 80 timer å lage ei tromme og trommemakeren gjør hele prosessen selv, fra trehugging, dreiing og pussing, til montering og stemming av trommene.

- Gleden er å lage eksklusive trommer med mitt eget særpreg, sier Ormestad og peker på en liten finesse, nemlig ”lugs”, som skiller trommene hans ut fra andre:

- Dette er et stemmehus jeg har designet selv, forklarer han stolt.

Om prosessen er spennende, er resultatet intet mindre:

- Det er alltid et kick når ei tromme er ferdig og det låter bra, sier han. Han har flere ganger sett musikere opptre med trommene han har laget på TV og livekonserter

- Det er gøy å høre at de blir brukt, slår han fast.