Sørnett

Beigeistring for private etter-skolen-tilbud

Barna på Randesund IL sin idrettsfritidsordning stortrives på det nye tilbudet. FOTO: Karianne Hinlo

Barna på Randesund IL sin idrettsfritidsordning stortrives på det nye tilbudet. FOTO: Karianne Hinlo

70 barn startet i høst på Randesunds nye idrettsfritidsordning. Stadig flere private aktører konkurrerer med kommunale SFO-er, men kommunen er positiv til den økende konkurransen.

Publisert:

(Se nyhetsinnslag over)

- På SFO bare sitter vi og perler, sier Andreas (9).

Sørnett møter fjerdeklassingen på Randesund idrettslags (RIL) nyoppstartede idrettsfritidsordning.

Sjekk oversikten over alternative etter-skolen-tilbud i Kristiansand nederst i saken.

- Det er flere klubber som har startet opp. Ikke for å si noe stygt om SFO, men det er jo flere som har etterlyst litt mer aktivitet, sier leder for RIL sin idrettsfritidsordning, Harald Gaard.

- En oppbevaringsplass

Mange velger de nye initiativene foran det kommunale tilbudet. Likevel ønsker kommunen de nye aktørene velkommen.

- Vi er veldig positiv i forhold til private alternativer til SFO. Kan vi bidra med noe i forhold til lokaler, så vil vi gjerne det, forteller Jørgen Kristiansen (Krf), varaordfører i Kristiansand.

Han ser det som en fordel at foreldre og barn får flere valgmuligheter.

- At det er flere som vil passe på barna våre er en luksussituasjon. SFO er i veldig stor grad en oppbevaringsplass, men om vi i tillegg kan kombinere det med idrett eller lekser, så er det helt supert.

Advarer mot for mange aktiviteter

Grethe Olsen er ansvarlig for SFO i kommunen. Hun er på linje med varaordføreren i sitt syn på den nye trenden.

- Det er likevel viktig å tenke på hvor mange voksenstyrte aktiviteter barna er med på, sier Olsen.

Strømme skole er nærmeste skole til RILs nye tilbud. SFO-leder på Strømme, Wenche Bratteberg, forteller at de har mistet ti barn til idrettsfritidsordningen denne høsten.

- Vi har merket det, for all del, men det er ikke dramatisk. Jeg tror de yngste kommer tilbake. Det virker uansett som at de har et veldig bra opplegg på Sukkevann, mener Bratteberg.

Håper på helseeffekt

Oppleggene til RIL, IK Start og Våg er alle i regi av Telenor Xtra-satsingen til Norges fotballforbund. På Lund har også Salem og Kristiansand Aktivitetsskole (KRAS) et tilbud til barna. Nina Naalsund, daglig leder i KRAS, mener aktive tilbud kan gi roligere ettermidager for småbarnsfamilier.

- De kommunale anleggene står ofte tomme på ettermiddagen. Derfor har jeg ønsket å utnytte, og har nå mange fornøyde foreldre som kan hente "ferdig trente" barn klokken fire. På sikt håper jeg også at man ser en helseeffekt, forteller hun til Sørnett.

Både kommunen og aktørene virker altså fornøyd med alternativene, og barna vi møtte i Sukkevannshallen på onsdag, stemmer i:

- Dette er myyye gøyere enn SFO. Det er masse rart å gjøre her, sier Simen (6) og Sander (8).

 

Etter-skolen-tilbud i Kristiansand: