Sørnett

Videokunst om den mystiske ”flåtemannen” til Kristiansand

Bilde av: Anders Agerbo

Bilde av: Anders Agerbo

I 2006, ble en mann funnet drivende på en flåte i internasjonalt farvann. Mannens identitet var ukjent. Hendelsen er gjenfortalt i en kunstutstilling som nå er tilgjengelig på Sørlandets kunstmuseum.

Publisert:

Den danske kunstnerduoen Hanne Nielsen & Birgit Johnsens videoinstallasjon ”Drifting” er nå tilgjengelig på Sørlandets kunstmuseum.

Utstillingen, som åpnet 28 Januar, består av tre lerreter som viser historien om ”flåtemannen” i en fragmentert fortellerstruktur, i en kombinasjon av fiksjon og fakta.

”Flåtemannen”, som han har blitt omtalt som, ble funnet drivende på en flåte i Skagerak, i internasjonalt farvann, mellom Norge, Danmark og Sverige 21. april 2006. Norske sjømenn reddet mannen, som ble satt i land på den svenske vestkysten.

[img156191_2RM]

Mannen kunne ikke si noe om hvor han kom fra, eller hva han gjorde på flåten. Myndighetene hadde også problemer med å identifisere ham, og det ble dannet flere teorier om mannens historie. Var han en kriminell, en flyktning, eller en blindpassasjer på et skip, som forlot ham på åpent hav? Var det en bevisst handling å sette seg på flåten, eller var det et drapsforsøk fra en ukjent part?

Skjermene veksler mellom iscenesatte bilder av mannen som sitter på en liten flåte på åpent hav, og intervjuer med politi, sjømenn og migrasjonsmyndigheter. Mannens rolle i historiefortellingen, er passiv, og han fremstilles som et stumt vitne til egen historie.

Verket forteller en historie med ulike stemmer og perspektiver, i en veksling mellom fiktive og poetiske elementer, noe som gir publikum muligheten til å danne sin egen oppfatning av hva som har hendt, står det i museumets beskrivelse av utstillingen. Ved å bringe en gammel sak tilbake til samtiden, tar kunstprosjektet fra 2014 opp temaer som er konstant aktuelle, og stiller eksistensielle spørsmål som identitet, tilhørighet, nasjonalitet, og det å være i drift som menneske.

Kunstnerne selv ser på historien om flåtemannen som et fenomen, som også er et bilde på forholdet mellom individ og samfunn, og hvordan tilhørighet er avgjørende i samfunnets struktur. Gjennom kunstinstallasjonen, poengteres det at hendelsen fra 2006 er like dagsaktuell i dag.