Sørnett

Mobilbilletten venter på NFC-teknologien

AKT Mobilbilletten er kommet til Kristiansand og utviklingen er stadig i vekst. FOTO: Eirin Aa. Haga

AKT Mobilbilletten er kommet til Kristiansand og utviklingen er stadig i vekst. FOTO: Eirin Aa. Haga

Mobilbilletten til AKT ble lansert i november 2012. Hittil har de bare hatt to fulle måneder med normal drift. En ny mobilteknologi kan ta mobilbilletten et steg videre.

Publisert:

 

- Til nå har vi hatt 4000 nedlastninger og vi selger rundt 150 billetter om dagen. Dette   synes vi er veldig positivt, men vi mener fremdeles at vi har mye større potensiale, sier Thomas Ruud Jensen, utviklingssjef i Agder Kollektivtrafikk.

 

Øke effektiviteten og sikkerheten

Målet med denne mobil-applikasjonen var å introdusere en moderne betalingsmåte som de fleste med Android-telefoner og Apple-produkter kan benytte seg av. Det fungerer slik at man laster ned applikasjonen til mobilen, og man betaler billetten enten via bankkort eller at man blir trukket gjennom SMS. Ved å bruke bankort når man kjøper billeten blir det rimeligere enn kontantkjøp på bussen.

Hensikten med at man kan kjøpe bussbillett på mobilen er å øke effektiviteten og sikkerheten blant bussjåførene.

-       Vi fjerner kontantene og kontanthåndteringen med denne applikasjonen gjennom at bussbilletten blir kjøpt på forhånd, og det vil gjøre driften mer effektivt for bussjåfører, som igjen vil resultere i at det blir enklere å holde rutene, sier utviklingssjefen.

 

Teknologien kan ta det videre

Mobilbilletten på buss vil utvikles videre fra å bare tilby enkeltbillett til påfylling av månedskort og[faktaboks]

flexikort når flere mobiler blir installert med NFC-teknologi.

Slik det er nå kan man bare kjøpe enkeltbilletter gjennom mobil-billetten. Det er fordi teknologien på mobiler er ikke helt lagt til rette for annet enda. NFC-teknologien er noe som kun er utviklet på få mobiltelefoner. Med denne teknologien vil en kunne bruke mobilen på lignende måte som busskort.

- Vi venter på at den utviklingen skal være allment tilgjengelig på mobiltelefoner, før vi kan ta steget videre til å åpne opp for å fylle opp månedskort og flexikort gjennom mobil-appen, forteller Jensen.

 

Kjent, men ikke mye brukt

Det virker å være sjelden at man ser folk ta fram mobilen for å vise billett. Det er hovedsakelig busskort man ser Kristiansand sine innbyggere bruke.

Synne Vatne Tønnesen (16) og Ronja Skårdal (16) har begge hørt om denne mobil-billetten. De kjenner ikke mange som bruker denne muligheten, og det er heller ikke ofte de ser andre folk vise mobilen til busssjåføren.

- Det er en god løsning dersom det er krise, mener jentene.

Likevel er ikke dette noe de vanligvis bruker selv. Begge tar bussen ofte, så for dem lønner det seg mer å kjøpe busskort, men de synes det er lurt å vite om.

Selv om Jensen forteller at interessen for appen ser ut til å vokse, virker det ikke som det er så mange som faktisk bruker den. Dersom det blir mulig å sveipe mobilen over en betalingsleser vil det kanskje blir flere  som bruker den. I tillegg kan Thomas Ruud Jensen fortelle at mobilbilletten kommer til å bli enda billigere i framtiden, for å gjøre den mer konkurransedyktig på markedet.