Sørnett

Motvind, gnagsår og gode minner

Her som de på eventyret. Foto: Kristian Fredrik Meyer Ødegård

Her som de på eventyret. Foto: Kristian Fredrik Meyer Ødegård

15. februar 2015: Nordkapp. To ungdommer knytter skolissene og tar på seg ryggsekkene. En isende kald vind feier over platået. De neste tre ukene blir motvinden deres faste følgesvenn når de starter sitt nye eventyr - Norge på langs.

Publisert:

-       Det var få som visste at jeg skulle dra, nesten bare familie og sponsorer. Det var vel rundt én uke før jeg reiste at jeg fortalte resten at jeg skulle dra. Det lengste jeg hadde vært på tur før var ti dager, nå skulle det bli 142 dager, forteller Kristian Fredrik Meyer Ødegård (25).

Studenter er vant med å tilbringe mye tid på lesesalen, da hender det at noen drømmer seg bort og tenker at de skulle gjort noe helt annet. Kristian Fredrik er en slik «lesesalsdrømmer». En dag bestemte han seg for å la drømmen bli virkelighet: Han ville gå Norge på langs.

[img155770_2LM]

Reisefølge

Desember 2014 begynte planleggingen. Han hadde gått friluftsliv på folkehøgskole hvor drømmen hadde dukket opp. Kristian Fredrik besøkte Maiken Larsen (22), en venninne fra folkehøgskolen, og bestemte seg for å spørre om hun ville bli med.

-       Jeg nevnte det til henne. Når man skal gjøre noe så stort så er det bare en neve mennesker man vet man kan spørre og som man vet kan takle turen. Maiken har bein i nesa og ble like gira som meg, forteller Kristian Fredrik.

Rundt et år med planlegging skulle til. Studieledelsen på Universitetet i Agder (UiA), hvor han studerer sosiologi, var medgjørlig da han fortalte om sine planer. De la til rette for at turen hans kunne erstatte ett utvekslingshalvår ved at han flyttet litt på fagene.

Tørrtrening

Når studieplanen var i boks, måtte det trenes. Treningen besto av å trekke dekk, noe som kunne minne litt om å trekke pulk. De skulle ha med seg ganske mye mat på turen og det kan bli tungt.

Maten og utstyr ville ikke bare bli tungt, men også nokså dyrt. Maiken og Kristian Fredrik jobbet hard og skaffet seg sponsorer som gjorde dette mye lettere. I tillegg skaffet de seg en nettside med navn mangemil hvor de skulle holde oppdatert om turen sin.

[img155770_3LM]

Gnagsår og motvind

-       Skal man gå en slik tur, må man være forberedt på å ta en dag av gangen. Maiken var beintøff og gikk med gnagsår hele turen, i tillegg gikk vi de tre første ukene av turen i sterk og kald motvind. Når du går i drittvær og motbakkene aldri tar slutt, så har man ikke råd til å tenke negative tanker eller langt frem, forteller han.

[img155770_4LM]

God tur – tross alt

Dårlig vær og slitne føtter fikk ikke ødelegge turen for duoen. Takket være litt kontakter og flaks fikk de være med samer i Finnmark. Den samiske turen, som han omtalte den som, varte i noen dager. De fikk bli kjent med samisk kultur, fikk bli med på å fange rein og slakte dem, samt bli med når de skilte ut hvem som skulle til slakting og ikke.

Hjemlengsel

Men selv om turfølget hadde mange gode opplevelser. Kristian Fredrik forteller at han hadde hjemlengsel. Den første uken hadde vært tyngst, men til slutt glemte han at han hadde hjemlengsel. Samme ble det når han var tilbake på skolebenken. Han forteller at han gikk på en liten knekk i november, for det var mer innholdsrikt å være på eventyr enn på lesesalen.

–      Når man er i turbobla så tror man at det er mange som gjør sånt. Men da jeg kom tilbake på UiA oppdaget jeg at det ikke var noen andre som hadde hatt slike turer. Det føltes veldig rart, forklarer han. [faktaboks]

Dato og flybillett

Hvis du selv vurderer å dra på en slik tur, er tipset fra Kristian Fredrik å sette en dato. Deretter må du bestille flybillett.

–      Gjør du dette så blir du nødt til å begynne å planlegge, sier han, og understreker at det er nødvendig å lese seg opp på kunnskap om turen. Slik turlitteratur er både gøy og nødvendig.

Ellers anbefaler han om websidersiden norgepålangs på instagram som byr på inspirasjon. Selv vil han ikke se bort i fra at han skal på flere turer når økonomi og tid passer, men hvor det vil bli vil Kristian Fredrik holde for seg selv i tilfelle han vil overraske slik han hadde gjort denne turen.