Sørnett

Nekter å ha forfalsket førerkort

Mann (40) med armensk opprinnelse er tiltalt for falsk forklaring i retten og dokumentforfalskning.

Publisert:

Kristiansand: Tiltalte nekter skyld og forklarer at han fikk utstedt det litauiske førerkortet i Litauen i 1991 på grunnlag av et tidligere sovjetisk førerkort.

Jeg fikk det litauiske førerkortet av en politimann for 100 tyske mark.

Første sak henlagt

Han ble først stoppet av politiet i rutinekontroll i Stavanger i 2007. Da fikk han beskjed om å søke om norsk førerkort og fikk et midlertidig kjørebevis. Ved søknaden sendte han inn sitt litauiske førerkort, men fikk så beskjed om at førerkortet var forfalsket og måtte levere inn det midlertidige kjørebeviset. Han leverte inn beviset og saken skulle gå videre til Kripos, men ble senere henlagt.

Finnes ingen dokumenter

Mannen fortsatte dermed å kjøre med det litauiske førerkortet. I juni 2008 ble han igjen stoppet av politiet på grunn av fartsovertredelse og fikk beskjed om at førerkortet ikke var gyldig og han leverte igjen inn en ny søknad til Statens Vegvesen. Ifølge Statens Vegvesen måtte førerkortet fornyes i Litauen innen 31. desember 2005. Dette vil si at førerkortet ikke lenger er gyldig. Statens Vegvesen har vært i kontakt med litauiske myndigheter og fått bekreftet to ganger at førerkortet er forfalsket, og at det ikke finnes noen dokumenter som beviser at den tiltalte har fått utstedt eget førerkort i Litauen. Statens Vegvesen har også fått bekreftet at førerkortnummeret ikke står i den tiltaltes navn.

Sviktende troverdighet

Tiltalte forteller dommerne at litauiske myndigheter ikke er troverdige og forsvarer det ugyldige førerkortet med at han var flyktning og søkte asyl i Norge da fristen for å fornye førerkortet i Litauen gikk ut.

Aktor mener at bekreftelsene fra Litauen er troverdige og at det må legges til grunn at dette er et falskt førerkort. Han nevner også at bruk av tidligere falske dokumenter svekker troverdigheten. Tiltalte har tidligere blitt bøtelagt for bruk av falske pass. Aktor mener tiltalte har vært klar over at det er et falskt førerkort hele tiden, og ber om 36 dager fengsel. 14 ubetinget og 22 betinget med 2 års prøvetid.

Ber om full frifinnelse

Forsvarer mener bevisbyrden er for svak og vil dommerne skal legge merke til at siden førerkortes gyldighet gikk ut i 2005, kan det være grunnen til at det ikke lenger finnes dokumenter på at tiltalte har fått utstedt førerkort i Litauen. Forsvarer ber om full frikjennelse.

Dommeren avslutter rettsaken som forkynt og plikter tiltalte å møte opp på Agder politistasjon 20. november 2010 for å motta dommen.