Sørnett

Neppe fjorårets beste film

Flotte naturbilder og brutal bjørnekamp i DiCaprios Oscar-håp.

Publisert:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LoebZZ8K5N0[/youtube]

Regissør Alejandro González Iñárritu tok det meste av priser under fjorårets Oscar-utdeling med filmen Birdman. Nok en gang leverer han en solid film, men neppe god nok til å vinne premien for beste film under Oscar-utdelingene neste måned.

The Revenant er basert på historien til den amerikanske eventyreren Hugh Glass. Filmen finner sted i 1823, og er et actiondrama der Hugh Glass (spilt av Leonardo DiCaprio) blir nærmest lammet etter å ha blitt angrepet av en bjørn. Kampscenen mot bjørnen er så brutal at man nesten får vondt av å se på, og de åpne sårene som etterlates på Glass er ikke et vakkert syn. Etter at han blir forlatt av John Fitzgerald (spilt av Tom Hardy) tar han opp jakten for å søke hevn. Filmens tempo og hendelsesforløp går sakte, og til tross for at det er en interessant historie, klarer ikke Iñárritu å engasjere så mye som han burde. Seeren blir fort mer opptatt av hvordan Glass tar hevn, i stedet for hvorfor. Etter at Glass blir angrepet av bjørnen får vi se DiCaprio krype rundt på bakken i en time, før han blir sterk nok til å reise seg igjen.

Etter en pangstart i første akt virker det som en evighet før neste høydepunkt kommer. Filmens store skuffelse er Tom Hardy. Hardy leverer en skuespillerprestasjon som ikke kan sies å være mer enn middels. Hans aksent imponerer få, og dersom man lukker øyne er det vanskelig å høre forskjell på denne rollen og hans rolle som Bane i Batman: The Dark Knight Returns.

Filmen er vakker. Emmanuel Lubezki som også var med Iñárritu på Birdman har nok en gang gjort en strålende jobb med de visuelle scenene. Landskapsbildene er av det kaliberet at du ønsker å sette filmen på pause og nyte naturen i bildet som er filmet med perfekt symmetri. Filmen selger virkelig værforholdene mens du ser på. Når personene i filmen fryser i snøen kjenner du virkelig at du fryser selv, og du blir nærmest lettet hver gang de tenner bål.

Alt i alt er det en god film jeg ville anbefalt, men det er langt fra den beste filmen til både Iñárritu og DiCaprio. Det er mye som kunne blitt gjort bedre, men skuespillerprestasjonene til DiCaprio og landskapsbildene til Lubezki drar filmen opp. Det er heller tvilsomt at dette er den beste filmen fra 2015, men man kan fort se DiCaprio snike til seg en Oscar-statuett neste måned.