Sørnett

Nesten gratis

Svineinfluensavaksinen ankommer Kristiansand i uke 43. Foto: Flickr

Svineinfluensavaksinen ankommer Kristiansand i uke 43. Foto: Flickr

Svineinfluensavaksinen i seg selv vil være helt gratis, men du må ut med 50 kr i et såkalt gjennomføringsgebyr. Det er heller ikke hvem som helst som kan få vaksinen når den ankommer byen.

Publisert:

 

- Første forsyning med vaksinen ankommer Kristiansand i løpet av halvannen uke, men den vil kun være for prioriterte risikogrupper. I første omgang helsearbeidere, gravide, og mennesker med kroniske sykdommer som diabetes og hjerte og lungesykdommer, sier sykepleier ved vaksinasjonskontoret i Kristiansand,  Elin Hope til Sørnett.

Den øvrige befolkningen vil kunne regne med å få tatt første dose av vaksinen i løpet av november, i følge opplysninger Hope har fra folkehelseinstituttet.

- Vil det være nok vaksiner til alle som ønsker vaksinasjon?

- Ja, vaksiner er det nok av. Det er garantert vaksiner til alle som vil ha, forteller Hope.

Vaksinen vil i seg selv ikke koste noe, men det vil bli tatt 50 kr i et gjennomføringsgebyr.

Skepsis rundt vaksinen

Per i dag er Elin Hope usikker på hvor stor pågang det vil bli for å få tatt vaksinen.

- På grunn av omtale i media om skepsisen rundt vaksinen,  er det vanskelig å si hvor mange som ønsker den, sier Hope.

Men hun sier at om pågangen blir stor, har de vært i kontakt med tidligere sykepleiere som har sagt seg villig til å hjelpe med vaksineringen.

 

 

- Hvilke bivirkninger har vaksinen?

- Bivirkningene for vaksinen mot H1N1-viruset vil være at man kan få lettere influensasymptomer, som svak feber og lett uvel følelse i kroppen over en liten periode, sier Hope.

Vaksiner deg hos fastlegen din.

 

I første omgang vil vaksinene ankomme[sniplet faktaboks] vaksinasjonskontoret, men her kan fastlegen komme å hente vaksiner slik at de kan vaksinere sine pasienter. Det vil også bli mulighet for å få tatt vaksinen på Kongens senter, i Dronningens gate 42, men noen dato for når dette blir mulig er ikke satt enda.