Sørnett

– Noen skulle aldri hatt dyr

VERN OM DYRENE: Arnfrid Robstad syns folk flest er flinke med dyrene sine, med unntak av en liten andel. FOTO: Privat

VERN OM DYRENE: Arnfrid Robstad syns folk flest er flinke med dyrene sine, med unntak av en liten andel. FOTO: Privat

Dyrebeskyttelsen reagerer på det de mener er uansvarlige dyreeiere. Kaniner og katter lider ute i vinterkulden.

Publisert:

– De aller fleste av oss er flinke med dyrene om vinteren, men det er en andel på 10 prosent som aldri burde fått lov til å eie et dyr, forklarer leder i Dyrebeskyttelsen Kristiansand, Arnfrid Robstad.

Hun fortviler over mangelen på kunnskap rundt kjæledyr og kulde, og særlig nordmenns misoppfatning av katter.

– Katter er dyr importert fra sørlige og varme strøk. De tåler ikke mye kulde. Lar du katten din være ute når du er på jobb, så sørg for at den har et sted den kan søke ly og varme seg.

Robstad sier til Sørnett at de melder fra til Mattilsynet om de kommer over kritikkverdige forhold, og oppfordrer allmennheten til å fortsette med å tipse Dyrebeskyttelsen.

– Vi melder videre til Mattilsynet, som uten å gå gjennom politiet kan dele ut bøter, hvis de avdekker forhold som er brudd på dyrevelferdsloven.

Pågående saker

For øyeblikket pågår det to saker hvor det i begge tilfeller gjelder katter med frostskader.

– Den ene har fått skader på potene, mens den andre har fått på ørene.

Søndags kveld ble et bilde av en nedfrosset katt katt og død katt delt på Facebook. Mannen som ønsker å være anonym, tok med det svært reduserte dyret hjem, men katten døde senere på kvelden av skadene den var påført. Det får Robstad til å se rødt.

– Det er helt forkastelig. Det er grovt dyreplageri. Det er så mye tøys med folk og deres oppfatning av katter, raser Robstad.

[faktaboks]

 

– Ikke forsvarlig

Det er katter og kaniner som kommer verst ut. Villkatter uten tilsyn og kaniner satt i bur utendørs er overrepresentert blant dyr med frostskader.

– Jeg syns ikke kaninbur ute er forsvarlig. I så fall må burene ha isolerte hus så dyret kan søke ly, eller varmelamper som holder dem varme.

 

Få tilfeller

Hos Vågsbygd dyreklinikk har de på tross av flere tilfeller hos Dyrebeskyttelsen og Mattilsynet ikke hatt noen hendelser med frostskader på kjæledyr.

– Vi har ikke hatt kjæledyr med frostskader inne til behandling hos oss, sier dyrepleier Anders Justnes.

Dyreklinikken har heller ikke fått noen bekymringsmeldinger, men veterinær Erling Frivold kommer med klar oppfordring:

– Det er ikke så vanlig med slike skader i Kristiansand. Det vanligste er kanskje eksem mellom potene på grunn av veisalt, men det er også en sjelden gang milde frostskader på tynnhårede hunder. Dette kan unngås ved å kle på hundene men hvis de først forfryser seg er det viktig å varme opp vevet forsiktig og gradvis.