Sørnett

600 niendeklassinger markerte holocaustdagen

ELEVER DISKUTERER Hva vi kan lære av holocaust i dag Foto: Malin Iden

ELEVER DISKUTERER Hva vi kan lære av holocaust i dag Foto: Malin Iden

I Kristiansand ble holocaustdagen markert for 12. gang. Tilstede var kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner, som snakket med ungdommen i Kristiansand om historien, og hva vi kan lære.

Publisert:

- Det viktigste stedet i Norge er på skolen, i klasserommet, sa kunnskaps- og integreringsminister, Jan Tore Sanner, i sin tale på holocaustmarkeringen i Kristiansand.

Stiftelsen Arkivet samarbeider med Kristiansand kommune, FN-sambandet Sør og Røde kors om en stor markering av Holocaustdagen for Kristiansand og Arendals niendeklassinger.

Hvert år samles niendeklassinger i Kristiansand for å lære om både det historiske rundt Holocaust og diskrimineringen vi fortsatt ser i dag. Mandag 28. januar var cirka 600 niendeklassinger tilstede på Kristiansand kino for å lære mer om holocaust, diskriminering og dagsaktuelle perspektiver. Det var også Jan Tore Sanner og Ordfører Harald Furre.

En viktig dag å markere

I Kristiansand ble Holocaustdagen markert for 12. gang.

-  Så lenge noen bruker jøde som skjellsord, kommentarfelt som er fylt med forferdelige karakteristikker og så lenge nynazister marsjerer i vår by er det viktig å markere denne dagen, sa Eystein Ellingsen fra Stiftelsen Arkivet.

[img187852_2LM]

Markert flere steder

På Karuss skole i Vågsbygd ble også holocaustdagen markert. Karuss skole har tidligere fått tildelt Benjaminprisen. Denne prisen deles ut til skoler som har arbeidet godt mot rasisme og diskriminering. Prisen bærer navnet til Benjamin Hermansen, en 15 år gammel gutt som ble drept på Holmlia i 2001. Drapet på ham var rasistisk motivert. Skolen fikk besøk av kunnskapsminister Jan Tore Sanner som understrekte viktigheten rundt forebygging av rasisme og antisemittisme.

[img187852_3LM]

 

Et viktig og spennende besøk

[img187852_4RM]

- Jeg tror det er utrolig viktig å minne alle sammen på at det faktisk skjer sånne ting og at det er derfor vi må jobbe mye med det. Her på Karuss aksepterer vi alle for den de er og vi legger heller ikke noe press på at alle skal være like. Vi behandler alle helt likt uansett hvordan de ser ut, hvor de kommer fra og hvem de er, forteller elevrådsleder Sofie Ruud.

 

 

 

Hindre at det skjer igjen

Under andre verdenskrig ble jøder sendt til utrydningsleirer. Nazistene gikk også systematisk etter andre minoriteter. Rom-folk, funksjonshemmede, psykisk syke, homofile, Jehovas vitner og medlemmer fra andre trossamfunn. Millioner av mennesker ble drept på grunn av sin bakgrunn – og hvem de var.

[img187852_5LM]

- Det er viktig å både markere holocaustdagen, men også tenke gjennom hvorfor det skjedde. Hva var det som førte til at seks millioner jøder ble tatt livet av. Hva var det som gjorde at naziztene forfulgte homofile, funksjonshemmede, psykisk syke. Og også diskutere hva kan vi lære av det i dag, hva kan vi gjøre for å hindre at det skjer igjen, forteller kunnskapsminister Jan Tore Sanner.