Sørnett

Alle barn skal ha like muligheter

Maja Mendez fra Redd Barna jobber etter barnekonvensjonen, Rett til fritid. Foto: Anine Beck

Maja Mendez fra Redd Barna jobber etter barnekonvensjonen, Rett til fritid. Foto: Anine Beck

Denne uken er oppstarten av «En by for alle» i gang. Ukas formål er å rette fokus til mennesker som følger seg utenfor eller lite prioritert i samfunnet. Arrangement uka jobber for mangfold i samfunnet, med en realisering om å nå likestilling, inkludering og mangfold.

Publisert:

For tredje året på rad arrangerer Kristiansand kommune «En by for alle» som jobber for å forbedre tilbud til mennesker som ikke føler seg ivaretatt eller holdt utenfor av samfunnet. I år har fokuset rundt arrangementet økt, grunnet sammenslåinger av kommunene rundt Kristiansand.

Blant nesten alle av kommunene som var med på undersøkelsen kommer det frem at det er transporttilbudet som er det mest problematiske i forhold til det med og komme seg frem og tilbake til aktivitetstilbud. Det er også størst fravær av fritidsklubber for de som trenger mer tilrettelegging enn barn flest.

 

 

Vi ser en forandring rundt bevisstheten blant folk. Det er et startskudd for at det skal bli bedre, avslutter Thorhild Hogstad.

 

[img201914_2LM]

Maja Mendoza fra Redd Barna påpeker at barnekonvensjonen sier i artikkel 31 at alle barn har rett på firitd. Redd Barna jobber for at alle barn skal ha like muligheter til å kunne delta på aktiviteter både på fritid og i skoletiden.

I undersøkelsen som Redd Barna har utført blant norske kommuner fokuserer de på å få frem barnas opplevelser og meninger om de har fri tilgang til å delta på alle aktiviteter.

 

 

[img201914_3RM]

Det kommer frem i undersøkelsen at barn og unge mener at det er flere utfordringer knyttet til tilrettelegging for at de med funksjonsnedsettelse har mulighet for å kunne delta i aktiviteter. I undersøkelsen "inkludering i skolen- inkludering på fritida" av Christian Wendelborg, kommer de frem til at barn og unge med nedsatt funksjonsnedsettelse deltar mindre i aktiviteter enn barn flest.

Barn og unge som har vært med i Redd Barna sin undersøkelsen forteller om at det er for lite mangfold i aktiviteter for barn og unge med nedsatt funskjon, og at informasjonen rundt det er god nok. Det er stor mangel på transport og hjelpemidler. Vi må jobbe for likestilling hele året, presiserer Hogstad.

 

- Vi jobber mot kommuner og er på et vis vaktbikkje for barn og unge for at ordningene vi mener burde være tilrettelagt finnes. I henhold til dette har vi pågående en kampanje, som vi startet opp i fjor, som heter «Alle barn har rett til lek og fritid». Der jobber vi med alle hindrene som er i forhold til dette. I år fokuserer vi spesifikt på om det er tilstrekkelig med fritidsaktiviteter, og om det er tilrettelagt for barn og unge med nedsatt funksjon.

 

[img201914_4LM]

 

Ifølge Mendoza vil Redd Barna tale barn og unges sak og påvirke politisk.

Hun tilføyer at det er brudd på barnekonvensjonen hvis rett til fritid ikke blir opprettholdt. Maja Mendoza forteller og at tilretteleggingen i skolen er svært liten.

 

 

 

det er mennesker det handler om, forteller Torbjørn Urfjell.

 

- Vi stiller ikke direkte krav til de som er med på å arrangere. Men vi øker bevisstheten. Og vi er opptatt av at de som deltar på arrangementene vet om det er tilrettelagt på de ulike stedene det er opplegg. Det er en god start. Vi har også et samarbeid med spise ute uka, der vi har bedt restauranten på sikt om å oppgi dette med tilrettelegging for rullestolbrukere, sier Hogstad.

 

[img201914_5RM]

- Strategien i byen er: det er mennesker det handler om. Og nå er det flere mennesker det handler om enn det det gjorde sist gang vi arrangerte «En by for alle». Det som også er nytt fra kommunen sin side, er at «En by for alle» er fast inne i kommunens økonomiplan, sier direktør for kultur og innbyggerdialog i Kristiansand kommune Torbjørn Urfjell.

- Det er slik at «En by for alle» er et «Open call»-arrangement. Det betyr at vi går ut og sier at vi vil feire mangfoldet i Kristiansand, avslutter Urfjell.

 

[faktaboks]