Sørnett

Bekymret for økt antall deltidsansatte

(Senter for likestilling).

(Senter for likestilling).

Andelen deltidsansatte i Vest-Agder øker til tross for flere prosjekter for å få flere i full jobb.

Publisert:

Denne uka kom indikatorer for kjønnslikestilling 2018 for Vest-Agder. På fem år har kvinner i deltidsstillinger økt med hele 7,6 prosent. Senter for likestilling på UiA utarbeider den regionale statistikken for Agder basert på SSB sin måling.

De nye tallene i 2018-rapporten viser at andel sysselsatte menn og kvinner (20-66 år) som jobber deltid har økt 6,1 prosent for kvinner og 8,8 prosent hos menn siden 2017.

Flere prosjekter i landsdelen jobber for å redusere andelen deltidsansatte. I Vennesla kommune har de på fire år fordoblet antallet heltidsansatte i helse- og omsorgsenhetene. Arendal kommune startet også et prosjekt i helse- og omsorgssektoren der målet er at minst 60 prosent av de ansatte skal jobbe heltid.

- Bekymringsfullt

Åsta Lovise Einstabland leder for senter for likestilling sier i et intervju til Sørnett at den store forskjellen mellom tallene fra 2017 og 2018 er antall som jobber deltidsarbeid i Agder.

[img200735_2RM]

- Jeg synes det er bekymringsfullt å se økningen i deltidsansatte, sier Einstabland til Sørnett.

Fra 2014 til 2017 har det blitt en gradvis økning i deltidsansatte blant kvinner, mens blant menn har det minsket. Det er ikke før i 2018 at økningen blant menn har oppstått.

[img200735_3LM]

I Norge totalt ser vi totalt en reduksjon i antall deltidsansatte, men det skjer uten hjelp fra Agder. Tallene for hele landet viser at 0,8 prosent færre menn og 1,4 prosent færre kvinner jobber deltid ifølge SSB sin rapport fra 2018.

Kommunestyrerepresentanter

Einstabland synes også at det er for dårlige tall på andel kvinner blant kommunestyrerepresentanter. Det er en nedgang i kvinner, og statistikken viser at det er 3 prosent færre kvinner enn det var i 2017. Kvinner i kommunestyret har holdt seg stabilt på 36 prosent siden 2014 og fikk en økning i 2017 som nå har blitt redusert igjen.

[faktaboks]