Sørnett

Bønder er ikke fornøyd med jordbruksoppgjøret: - Det er svært skuffende

Store bannere ble brukt under tirsdagens demonstrasjon i Kristiansand. Foto: Sander Netland Bergum

Store bannere ble brukt under tirsdagens demonstrasjon i Kristiansand. Foto: Sander Netland Bergum

I etterkant av årets jordbruksoppgjør fra staten har bøndene begynt å demonstrere. Dette skjer ved at de kommer inn til byene med store traktorer og plakater. De har allerede fått frem at årets jordbruksoppgjør kan de ikke godta.

Publisert:

Jordbruksoppgjøret er en årlig forhandling mellom staten og de to organisasjonene Norges bondelag og norsk bonde og småbrukerlag. De to sistnevnte står sammen om å forhandle med staten slik at norske bønder og småbrukere kan få noen tilskuddsordninger og økonomiske rammer som gir en levelig inntekt, særlig for de som har dette som fulltidsjobb.

I forkant av at staten skulle legge frem tilbudet sitt, leverte bøndene et krav til staten. I år var kravet på 2,1 milliarder kroner. Bakgrunnen for størrelsen på kravet var at bøndene og småbrukerne ville ha en levelig inntekt, som står i stil til den arbeidsinnsatsen dem legger ned på sin gård. Staten svarte bøndene ved og gi de 962 millioner kroner. Dette gir bøndene en økt inntekt på 4,5 prosent, men det er under halvparten av hva som ble krevd i fra staten i årets jordbruksoppgjør.

Bøndene kunne ikke godta dette tilbudet fra staten. Tilbudet var så lite at bøndene ikke en gang ville sette seg ved forhandlingsbordet. Istedenfor så har de satt seg i traktorene sine og reist inn til byen for å demonstrere. De har samlet seg og kjørt i koloner, hengt opp plakater og prøvd og visse sin misnøye med statens tilbud. Noen har også tatt med seg rundballer og plassert utenfor noen av landets mange rådhus, her har de ofte skrevet på ting som «hjelp». Mange bønder har også uttalt seg og sagt at dette tilbudet er et hån mot landbruket.

Tirsdag samlet bønder og representanter fra bondelagene rundt om i Agder seg i Kristiansand sentrum. Først var det nestleder i Agder Bondelag Åge Gyland som skulle møte fylkesordfører og fylkesvaraordfører. Dette foregikk fremfor hotell Caledonien. Her hadde bønder stilt opp med store traktorer over hele parkeringsplassen og i gatene. Deretter gikk turen videre til torvet i Kristiansand, hvor det ble et møte med ordføreren.

[img221576_2RM]

Gikk man gatelangs i Kristiansand tirsdag, kunne man ikke unngå og legge merke til traktorer over hele gatene. Noen hadde større landbruksredskaper som dritvogner, andre hadde ingen redskaper med seg. Av de lengste ekvipasjene så ser man Fendten fremst i rekka. Denne har både Quicke frontlaster og tre-akslet maskin-tralle. Sjåføren her har kjørt fra Setesdal og ned til Kristiansand for å demonstrere.

Dette er nok et uvanlig syn for de som bor i byen, men helt nødvendig for å få frem budskapet sitt i følge bøndene.

[img221576_3LF]

Det var også personer i kledd t-skjorter med bonde skrevet på hele brystet og Felleskjøpet dresser og se i byen.

Tor Espen Helle kjent fra Jakten på kjærligheten fra TV2, er en bonde fra Helle i Setesdal. Her har han overtatt gården, og driver med saueproduksjon. Han har de siste årene investert i en ny driftsbygning til sauer, slik at han kan øke produksjonen sin.

[img221576_4RS]

- Jeg satset på sau, fordi Setesdal er kjent for å ha gode saueforhold da dette er en plass med flott kulturlandskap og gode utmarksbeiter. Da jeg satset så bygget jeg for 250-300 sauer.

Planen til den driftige Setesdalsbonden var å jobbe utenom gardsdrifta de første fem årene. Han kan fortelle at han nå jobber 100 prosent utenom, og gjør han ikke dette så får han problemer med og betale regningene sine.

- Regjeringen sa at folk må bygge større så skal vi få bedre betingelser, men det skjer jo aldri. Vi kan aldri si til ungene våre at det er god framtid og være bonde, for det er ikke det. Istendfor og livnære oss av garden må vi ha ekstrajobber utenom. Vi får ikke den familie tiden som vi i grunnen skulle hatt.

Tor Espen syns det er skuffende fordi han mener at bønder er de viktigste i hele landet. Han fremhever at det skaper arbeidsplasser for ikke bare bønder, men også lastebilsjåfører og kontorfolk i tilknytning til landbruket.

- Og være bonde er med på å gi en god distriktspolitikk for vi skaper arbeidsplasser ute i distriktene. Det er for galt at man ikke kan drive greit med grei lønn på 200 sauer. Dette er skammelig av et så greit land.

[img221576_5RF]

På bildet ser man en John Deere 6420S 2005 mod. med Quicke Q65 frontlaster. Dette er traktoren til Tor Espen Helle. Tor Espen har altså kjørt i sin John Deere-traktor fra Helle i Setesdal og ned til Kristiansand. Bak på traktoren har han tydelig vist hva han mener om årets jordbruksoppgjør.

[img221576_6RS]

Åge Gyland er nestleder i Agder Bondelag. Har er også bonde og har drevet en gård med sau og melkeproduksjon frem til nå. Gården ligger i en bygd ved navn Gyland i Flekkefjord Kommune. Her er dem midt i ett generasjonsskifte, hvor sønnen skal overta driften. Resultatet av dette ble en investering i ett nytt løsdriftsfjøs.

- Hvordan ser du fremtiden i forhold til de investeringene dere har gjort nå?

- Når man først har investert så er det ingen vei tilbake, da er man nødt til å bare kjøre på videre for det må driftes.

Åge synes det er veldig viktig og være til stede her i dag for og markere sin misnøye med jordbruksoppgjøret.

- Jeg mener det er viktig vise overfor staten at vi ikke aksepterer tilbudet deres. Samtidig så er det viktig å vise hva vi syns og mener om det staten har lagt frem. Samtidig som vi sier tydelig fra at dette er vi ikke fornøyd med.

Jeg mener at politikerne burde ha kommet med ett mye bedre tilbud, forklarer Gyland.

- Dette er noe som vi håper at dem gjør, og at dem også reviderer tilbudet slik at dem kan møte vårt krav.

I sin tale til fylkesordfører Arne Thomassen utalte han at nå som det folk må over på løsdrift fjøs så fører det til at mange har lagt ned drifta. Han påpekte hvor mange som har sluttet som bønder de siste 20 årene samtidig som også stilte spørsmål med hvor mange som slutter de neste 20 årene. Han mente derfor at det var høyst nødvendig at regjeringen kom på banen med ett bedre tilbud til bøndene.

- I regjeringens tilbud så kommer Agder veldig dårlig ut. Derfor hadde vi håpet at dere kunne være med på og løfte jordbruket og gi ett bedre løft en det dere har vist til nå. KRF var garantisten våres i regjeringen. Vi er fryktelig skuffet over KRF på bakgrunn av den handlingen som de har gjort nå med dette tilbudet som blir lagt fram.

[img221576_7RF]

Her får politikerne utdelt hvert sitt handlenett av Åge Gyland. Handlenettet har logoen til Norsk Bondelag på sidene.

[img221576_8LS]

Fylkesordfører Arne Thomassen la ikke skjul på at det gjør ett veldig sterkt inntrykk og se denne mobiliseringen.

- Dette gjør noe med oss alle, uansett hvor vi måtte stå henne i politikken. Det gjør ett veldig godt inntrykk.

Thomassen mente det var veldig uheldig at det ble ett brudd.

- Det er sett fra min side at det å bryte før man har gått i forhandlinger og kutte bånd. Hadde man gått i disse forhandlingene så kunne man kommet lenger enn der saken står i dag. Men dere har en annen oppfatning og det må vi respektere. Så er det en ting som er viktig for oss alle sammen, og det er bøndene og den viktige jobber dere gjør. Når dere står der dere står i dag så er det klart at der er mye følelser og frustrasjon som har kommet frem.

[img221576_9RS]

En av dem som hadde tatt turen til Kristiansand var Tor Eikså. Han har vært bonde selv i

over 30 år, før han for noen år siden overlot gården til sønnen. Når han selv tok over gården i 1983 hadde han 12 melkekyr. I dag har sønnen 35. Selv om dem har mangedobla tallet på dyr så blir økonomien ikke bedre av den grunn, presiserer Eikså.

- Når jeg overtok gården så kunne man på en måte effektivisere seg utav alle problemer, men en plass så går det en smertegrense. Nå har sønnen min ett tall på 35 kyr. Det er ikke mulig på det bruket vi har og ha ei bærekraftig drift.

- Er du fornøyd etter årets jordbruksoppgjør?

- Nei og det er derfor vi har reist her til byen i dag med traktorene våre, for dette holder ikke. Vi må ha en inntekt som det går an og leve av.

Han mener også at staten må gjøre landbruket mer interessant på den økonomiske siden, slik at unge folk har lyst til og satse som bonde i dag.

- Sønnen min har overtatt og det er greit. Men han har to barn som er mine barnebarn, og dem skulle også gjerne hatt muligheten til og ta over gården.

- Når økonomien er marginal så blir det mindre igjen til investeringer. Det ser man jo nå med at man for eksempel må betale dyrere lån. Nå er nok vi på vår går såpass heldige at vi ikke trenger å gjøre de store investeringene i nær framtid. Dette skyldes at vi allerede har løsdrift fjøs.

[img221576_10LS]

John Håvard Seland er melkebonde med 115 tonn i kvote. Gården han driver ligger nord i Audnedal. Han har selv drevet gården nå i to og ett halvt år.

Han mener at denne demonstrasjonen er nødvendig, for at man får satt ett søkelys på dette.

- Mens vi kjørte innover i dag så har vi vel møt mange biler med tommel opp, noe som viser at dem har forståelse for situasjonen vi er i. Da gjenstår det bare og se om vi kan få litt utav denne situasjonen som, forteller John Håvard.

- Hva er ditt budskap til fylkesordføreren?

- Det er å sette seg inn i situasjonen i jordbruket og hvordan den faktisk er. Tar man seg en tur innover i distriktene så ser man at vi har ikke store fine flate jorder, det er små kronglete jorder som også er bløte. Drifta generelt er tungdrevet.

- En ting som jeg har merket på mine år som bonde er at prisene rundt meg stiger. Mens det jeg leverer tjener jeg ikke noe mer på. Så dette er jo ett problem. Det er svært vanskelig å investere noe veldig nå, dersom en ikke vet at det går rundt. Hvorfor skal man da gidde spør Seland.

[img221576_11RM]

[img221576_12LM]

Blant dem som troppet opp var det personer i alle aldersgrupper. Til og med små barn var med og satt på sine trø-traktorer.

Barna har også plakater og Felleskjøpet dresser akkurat som de voksene. Det er derfor ikke til og legge skjul på at dem også støtter jordbruksoppgjøret.

 

Bak denne elektriske traktorer finner man en henger som er lastet med norsk-produsert mat. Dette er noe som har vært viktig og ta med for og fremheve at det er dette som er resultatet av den jobben bøndene gjør.