Sørnett

Bygde om garasjen for å få plass til 500 kg tung kaffebrenner

Johnny Urdal med kaffebrenneren. Foto: Privat/Kristine Urdal

Johnny Urdal med kaffebrenneren. Foto: Privat/Kristine Urdal

Kaffe er en viktig del av hverdagen til mange. Men det er ikke alle som kjøper kaffen sin på butikken. Flere har valgt å brenne sin egen kaffe, og deretter legge ut for salg. Johnny Urdal er en av dem.

Publisert:

-Jeg har hatt en gravis økning av interesse for kaffe. Jeg har helt siden da jeg bodde hjemme til foreldrene mine vært glad i å prøve forskjellige typer, og har hatt en stor variasjon.

Johnny Urdal jobber som elektriker på dagtid. Hjemme sitter kona, tre barn og en 500 kg tung brenner. På fritiden driver han bedriften Justlia Kaffebrenneri. Han forklarer at han i forbindelse med elektrikerjobben kom i kontakt med folk som han kunne kjøpe små mengder kaffebønner som han brente i stekeovnen.

-Det ble sikkert godt fordi det var jeg som brente det. Det var veldig gøy, selv om noe ble litt svidd en gang iblant. Deretter gikk jeg på Finn og kikket etter brennere. Men det var mye som var dyrt, og generelt lite aktuelt.

Kjøpte brukt brenner
Etter hvert fikk han kjøpt en brukt brenner fra et brenneri i Østlandet. Brenneren hadde noen små tekniske feil, som ikke var noe problem for elektrikeren.

-Jeg tenkte at det meste kan fikses. Så jeg fikk den inn i garasjen, og bygget om garasjen litt. Etter hvert fant jeg ut hva som var feil og byttet ut noen varmeelementer.

Det var mye som var nytt for Urdal. Han leste en god del om kaffebrenneri, både på internett og i bøker fra biblioteket. Deretter gikk det i «learning by doing», ifølge Urdal.

[img217844_2LM]

Prosessen er ikke den lengste, noe Urdal selv forklarer nærmere rundt. – Først måler man opp mengden. I mitt tilfelle kan jeg brenne 7,5 kg om gangen. Når brenneren er varm, tilfører jeg bønnene oppi trommelen. Inni trommelen blir bønnene kastet rundt, med sirkulerende varmluft. Samtidig følger jeg med på tid, temperatur, farge og lukt. Når jeg har oppnådd den temperaturen og fargen jeg vil ha, slipper jeg bønnene ut på et brett der de roterer. Der blir de også avkjølt slik at de ikke blir brent, forteller Urdal, og legger til; Brenningen er enkel. Kunsten er å få akkurat den brennegraden og temperaturen du ønsker.

På grunn av jobb, kone og barn har ikke Urdal satset alt på kaffebedriften sin. Men kaffen hans har likevel blitt lagt merke til.

-Det er hovedsakelig blant venner og bekjente at jeg har oppdaget mest interesse. Det blir jo ikke tid til å brenne hver dag heller. Men jeg har fått henvendelser fra bedrifter i lokalområdet. Og spesielt når før jul har det gått en del, og det er jo en fin gave å gi. I tillegg har jeg drevet og brent med noen kamerater fra tid til annen, men under koronaen har det naturligvis blitt vanskeligere å få til.

På spørsmål om fremtiden svarer Urdal at han ikke har planer om å slutte i dagjobben som elektriker. Men han har heller ikke tenkt å gi seg med kaffebrenningen.

-Jeg synes det er gøy å se det jeg har bygd opp, og jeg har ikke lyst til å stoppe den utviklingen. Men jeg håper jeg kan få til avtaler med faste bedrifter for å få mer forutsigbarhet, slik at det er lettere å planlegge når jeg kan brenne.

-Vi må betale mer
En annen som holder på med kaffebrenning er Steinar Svenning. For hans del startet interessen for kaffe på kokkeskolen. I dag driver han Southern Coffee.

[img217844_3LS]

-Interessen for kaffe har alltid vært der. Jeg har drevet som kokk, og etter hvert startet jeg en kaffebar. Deretter begynte jeg å konkurrere i baristakonkurranser.

Han begynte å brenne kaffe i 2009, og har reist mye til Mellom-Amerika for å forstå mer av det som ligger bak kaffebrenning. Han er bekymret for kaffebransjens fremtid.

-Markedet er preget av lave priser og grov utnyttelse. Det er små familiedrevne gårder som produserer kaffen, og hvis vi skal ta vare på bransjen er vi avhengige av å betale mer for den. For sånn som det er nå, går det ikke an å leve av det.

Vanligvis går kaffen gjennom masse mellomledd, før den ender opp i koppen vår. Disse mellomleddene har Svenning kuttet ut. Dermed får han betalt bonden litt mer for kaffen, i tillegg til at han tjener inn litt penger på å kutte ut mellomleddene. Han legger også vekt på at bransjen er i ferd med å endres, som gjør at de gamle metodene ikke holder mål lenger.

-Siden 2018 har prisene vært mer eller mindre under produksjonskostnadene, som betyr at bøndene taper penger. De store aktørene må våkne og innse at de må betale en sum det går an å leve av. Dessuten så er kaffe et vanskelig agronomisk produkt, der man må plante et sårbart tre, og vente i tre-fire år før man kan høste inn.

Vann til Kenya
Inntektene fra kaffesalg kan gå til ulike ting. Johnny Urdal bestemte at han ville gi noe tilbake. Derfor gir han 10% av hvert salg til et veldedig formål.

-Vi har et vannprosjekt i Kenya. Det er mange flere som trenger hjelp, så jeg har hatt lyst til å gi tilbake noe av det jeg får inn. Da fant jeg dette prosjektet. Det er veldig passende til kaffebedriften siden jeg selger kaffe fra et kaffeland. Dessuten så er vann veldig viktig i kaffe.