Sørnett

- Demokratiuken er viktig for unge

Politisk interesserte Ingvild Gulla, Sara Haga, Feben Getachew, Babak Siami og Mats Fiol Lien venter i spenning på å få møte statsministeren. Foto: Celina S. Pedersen

Politisk interesserte Ingvild Gulla, Sara Haga, Feben Getachew, Babak Siami og Mats Fiol Lien venter i spenning på å få møte statsministeren. Foto: Celina S. Pedersen

Dette forteller Feben Getachew, en politisk interessert student ved UIA. Hvorfor er det slik?

Publisert:

Fra 2. til 8. mai vil demokratiuken ta plass i Kristiansand. I år påpeker Kristiansand Kommune at det vil være et særlig mål å involvere unge i arrangementene. Jørgen Skauge, som har vært med på å organisere demokratiuken, forteller at det også er derfor kommunen har valgt å samarbeide med Universitet i Agder. Det er nemlig på UIA de fleste arrangementene for unge foregår.

Mer informasjon om demokratiuken i Kristiansand

UIA begynte demokratiuken med et smell; Jonas Gahr Støre holdt det første gjesteforedraget.

[img231284_2LF]

Når statsministeren ankom universitetet ble han møtt med et stort publikum og et kor som sang. Flere av studentene i området uttrykte at de gledet seg veldig til å få besøk av statsministeren. De var alle like ivrige på å få ta en selfie med han. Støre tok seg god tid til studentene. Han svarte på flere spørsmål, og tok masse bilder med dem.

[img231284_3RM]

Feben Getachew er en av studentene som fikk ta bilde med statsministeren. Hun studerer statsvitenskap på UIA, og har tidligere vært en del av Sandnes unge kommunestyre i hjembyen sin.

- Det var kjempe stas å få møte statsministeren. Det er utrolig bra at han tar seg tid til å støtte denne viktige uken her i Kristiansand.

[img231284_4RM]

Han var veldig hyggelig, og så fikk vi ta bilder sammen med han, og det var stas. Det forteller Getachew med et stort smil rundt munnen.

Hun forklarer videre at hun tror det staslige besøket vekker mye oppsikt rundt demokratiuken for studenter som ikke er like opplyste om politikk. Han er et ansikt for demokratiet i Norge, og ved å møte opp på UIA vekker han engasjement hos de unge, forteller Getachew.

Claire Jortveit, seniorrådgiver i internasjonalisering ved UIA, forteller at besøket vekket mange unge ved universitetet. Det har fått opp interessen for statspolitikk, selv for studenter som ikke har vist interesse tidligere. Dette håper hun de unge tar med seg videre mot studentvalget på UIA.

[img231284_5LF]

Demokratiuken har i år blitt en påminnelse om hvor heldige vi er i Norge.

Ukraina-Kringen har satt en demper på stemmingen, og det blir ikke en festival slik som det var i fjor, forteller Jortveit. Hun skulle håpe at uken kunne fylles med glede, konserter og en skikkelig bra stemning, men etter det som har skjedd i Ukraina, mener Jortveit at det blir feil å feire på dette tidspunktet.

Det var også dette temaet statsminister Jonas Gahr Støre tok opp under gjesteforelesningen sin på universitet.

[img231284_6RM]

- Nå har jeg et dystert tema, og jeg er ikke en dyster type.

Slik starter Støre forelesningen om Ukraina-Krigen. Han forklarer at vi trenger kunnskap til å forstå det som skjer. Det er også dette demokratiuken handler om; å gi kunnskap.

Jortveit forteller at det er Sunniva Whittaker, rektor ved UIA, sitt personlige politiske engasjement som er grunnen til at UIA har valgt å lage så mange arrangementer under demokratiuken. Det er et mål at flere unge skal ha informasjon om demokratiet, og dette fremmer både UIA, Kristiansand kommune og Jonas Gahr Støre ved å viktiggjøre uken.

Hvorfor er demokratiuken så viktig for unge? 

[img231284_7LM]

- Det er vi som skal videreføre samfunnet. Flere tenker sikkert at det er de voksne som kan mest, eller som har mest kunnskap, men det stemmer ikke alltid. Norge er såpass flinke til å inkludere unge i det som skjer i samfunnet, og da er det viktig å bruke stemmene våre. Vi lever her. Vi er en del av det som skjer. Ting påvirker oss på samme måte som det påvirker voksne. Det er vårt ansvar å videreføre demokratiet, Sier Getachew når hun blir møtt med spørsmålet.

Videre forklarer hun at demokratiet i seg selv er kjempeviktig for alle. Det handler om at folk skal kunne ytre seg fritt og ha en stemme som blir hørt i staten de bor i. Dette gjelder også for unge. Getachew legger vekt på at unge er heldige som har et fungerende demokrati, og at det da er det viktig å fremme kjennskap til det, og det gjør man gjennom demokratiuken.