Sørnett

Den årlige minnedagen

Foto: Elise Wårdal

Foto: Elise Wårdal

I år er det 75 år siden jødene i leiren Auschwitz ble frigjort av sovjetiske styrker. Kristiansand markerer minnedagen for 13. år på rad med over 1300 skoleelever til stede.

Publisert:

Auschwitz regnes som den største konsentrasjonsleiren under andre verdenskrig og tok livet av til sammen 1,1 millioner jøder. I 2005 ble det bestemt at det skulle være en internasjonal minnedag for befrielsen av jødene den 27. januar hvert år, og i Kristiansand har denne markeringen vært et viktig arrangement for skoleelever.

Lite kunnskap fra før 

Sara Nygård (14) og Emilie Waage Larsen (14) er to av elevene som deltar på markeringen. De synes det er bra at denne markeringen finner sted.

[img201854_2RM]

- Det er positivt at vi får lære om dette, sier Emilie.
- Det er veldig viktig også, skyter Sara inn.

De er begge enige om at dette er et tema de ikke visste så mye om fra før, og synes at markeringen er interessant. De er heller ikke i tvil om at et slikt opplegg er veldig lærerikt.

 

[img201854_3LM]

Denne mandagen gjennomføres markeringen på ny, og over 1300 skoleelever i 9.klasse deltar. Antallet elever gjør markeringen til Nordens største i sitt slag. Minnedagen starter med en felles åpning der det vises film om årets tema "Ord betyr noe" etterfulgt av videoer og informasjon om Auschwitz. Det blir blant annet vist en videohilsen fra Edith Notowicz, en av de overlevende etter Auschwitz. Hun er født i Ungarn, men flyttet senere til Norge etter krigen. Hun er i dag 90 år gammel, men forteller at tiden i konsentrasjonsleiren forsatt sitter friskt i minne.

Spennende å lære om

Ida Vang (14) og Erle Linnea Berhus (14) var også tilstede under markeringen. De synes også at dette er veldig viktig å lære om, og tilstår at heller ikke de kunne så mye om temaet fra før.

[img201854_4RM]

- Jeg har vært i Auschwitz en gang før, men da kunne jeg ikke så mye om alt som hadde skjedd, forteller Erle.

Videre sier hun at det derfor var ekstra interessant å lære mer om leiren, og om dens historie.