Sørnett

- Det er drikkinga jeg ikke har lyst til, ikke festen

SAMMEN OM Å VÆRE EDRUSS OG KRUSS: Venninnen Emilie Daland og Emma Godtfredsen er sammen om å være edruss og kristenruss.

SAMMEN OM Å VÆRE EDRUSS OG KRUSS: Venninnen Emilie Daland og Emma Godtfredsen er sammen om å være edruss og kristenruss.

Russetiden handler om feiring. For mange vil det si store mengder alkohol. For venninnene Emilie Daland og Emma Godtfredsen ser det litt annerledes ut. De har valgt å være edru gjennom russetiden.

Publisert:

- Det er drikkinga jeg ikke har lyst til, ikke festen, sier Emma Godtfredsen.

Medruss Emilie Daland er enig:

- Man trenger ikke drikke for å ha det gøy, sier hun.

De to venninnene er sammen i russegruppa «Clean Slate». De har valgt å være edruss og kruss gjennom russetiden. Godtfredsen forteller at hun er den eneste edrussen i klassen, og at hun opprinnelig var i en annen russegruppe.

- Det var drikkepress, jeg følte jeg måtte gå imot egne verdier. Så fant jeg en gruppe som ville være edruss sammen. Jeg kan si med rak rygg at vi har hatt det minst like gøy, opplyser hun.

[img231670_2LM]

På russen sin side

Edruss er et prosjekt som som vil støtte russen til å ta egne valg, og har et tilbud for dem som ikke ønsker å drikke alkohol. Camilla Pedelino Ek er prosjektleder i Edruss og Juvente, som er organisasjonen bak Edruss.

[img231670_3RM]

- Vi ønsker virkelig å støtte russen til å ta egne valg og skape en russetid på sine egne premisser. Det er mange store aktører som vil tjene penger på dem. Vi vil være noen som står på russen sin side, meddeler Ek.

Hun er provosert av at ikke flere tar ansvar når det gjelder press i russetiden.

- Rus, kvinneundertrykkelse og overgrep blir normalisert i russesanger. Vi har fått svar på mail av musikkprodusenter som sier de ikke kan skrive andre tekster fordi de ikke tjener på det og det ødelegger imaget deres, forteller hun.

Tilstede der det skjer

Både Edrussen og Krussen sier de ikke vil kalle tilbudene en alternativ russefeiring, for de vil være tilstede der det skjer.

Torgeir Lillenes Reinlund er nasjonal leder for krussen. Han sier de vil ha et annerledes fokus enn det tradisjonelle.

- Perspektivet er at vi ønsker å gjøre en forskjell for medruss. Prøve å spre Guds kjærlighet og være tilstede der det skjer.

[img231670_4LF]

I tillegg har krussen opplegg for de som ønsker et annet fokus gjennom russetiden. Forskjellig fra andre russearrangementer, er at krussen sitt opplegg er rusfritt. Likevel er det åpent for alle.

Emilie Daland er med i Krussestyret i Agder. Hun forteller at de har arrangert bilrebus, volleyballturneringer, galla, egen dåp og treff på Hedmarktoppen.

- Det er gøy å se at det er så mange kristen russ. Du skulle ikke tro at folk ikke drakk, smiler hun.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" type="slideshow" ids="231947,231946,232149"]

[faktaboks]

Lenke til knutene finner du her:

https://kristenrussen.no/krusseknutene

https://edruss.no/bli-edruss/