Sørnett

Det er lett for russen å havne på utsiden

Fra venstre: Kajsa Hjelmerud-Rosendal og Juliana Endenemann foran russevaner som er parkert ved skolen. Foto: Lilli Storrønningen.

Fra venstre: Kajsa Hjelmerud-Rosendal og Juliana Endenemann foran russevaner som er parkert ved skolen. Foto: Lilli Storrønningen.

Svartelister og utestenging i russetiden, har blitt et større tema i mediene i løpet av de siste årene. Russen på Vågsbygd Videregåendeskole, Juliana Endemann og Kajsa Hjelmerud-Rosendal forteller at det ikke nødvendigvis er mer ensomhet i russetiden, men det kommer tydeligere frem.

Publisert:

Endemann forteller at hun ikke drikker, og at dette har påvirket russetiden hennes.
-Jeg merker at valget mitt om ikke å drikke, er ganske annerledes enn russekulturen. Mange av knutene handler om alkohol, som derfor minimerer det jeg kan gjøre. Jeg er også i et fast forhold, som gjør at det er enda færre ting for meg å bli med på, forteller Endemann.
Videre forteller hun at dette gjør at hun kan bli sittende litt på siden.

-Det blir tydeligere hvem som er med i klikken
Hjelmerud-Rosendal tror ikke alltid utestengning skjer med vilje.
-Jeg har ikke blitt utestengt intensjonelt av andre, men siden jeg ikke er med i en stor gruppe eller van, blir ikke russetreffene det samme som for de som er med på det. Hvis alle plutselig skal kjøre bort i vanene sine fra et sted til et annet, og jeg ikke har noen måte å komme meg dit på, ender det opp med at jeg bare må dra hjem, sier hun.

Hjelmerud-Rosendal forteller at uten en stor russegruppe kan det være vanskeligere på store fester.
-Hvis jeg er på en stor fest og ikke kjenner så mange, kan det være vanskelig å ta kontakt med noen, i forhold til hvis du er med i en stor gruppe, så har du alltid de å gå til. Jeg tror derfor ikke det er meningen å utelate noen, men på grunn av gruppene kommer det tydeligere fram i russetiden hvem som ikke er helt med i klikken, sier Hjelmerud-Rosendal.

[img231643_2LM]

Mangelen av tilhørighet kan skape negative konsekvenser
Helsesykepleier på Kristiansand Katedralskole Gimle, Venke Bakke, merker at det er en del som opplever å være på utsiden.
-Jeg opplever at mange av de som kommer hit føler seg utenfor. Dette er noe som ofte starter i forkant av russetiden, når elevene begynner å sette sammen russegrupper og planlegge. Det samholdet er enormt sterkt, og vi ser at for mange kan dette skape store sår, sier hun.
Videre forteller helsesykepleieren at mangelen på følelsen av tilhørighet kan gå utover troen på seg selv.
-Det å føle seg som en del av noe og være en del av fellesskapet, kan gjøre at du føler at du betyr noe. Mangelen på tilhørighet kan derfor være negativt for selvbildet, og skape en frykt for å bli avvist. Det å trives på skolen handler om det å være en del av noe, sier Bakke.

-Det kan være gøy
Svartelister er en del av russekulturen som i utgangspunktet skal være en positiv opplevelse for russen. Endemann forklarer at listene var ment som en måte å tulle med de yngre på, men at mange ofte kan gå hardt ut på sine svartelister.
-Det kan være gøy, hvis det blir gjort på en ordentlig måte, ved å få samtykke fra de som blir skrevet opp på listen, og hører med de i forkant hvor deres grenser går, sier hun.
Hjelmerud-Rosendal er enig i dette.
-Hvis jeg tuller litt med noen jeg kjenner, og de er med på leken er det morsomt. Noen russegrupper velger heller å henge ut folk med kallenavn, eller skriver navnet deres og hvorfor de er på svartelisten deres. Da blir det fort å bare henge ut folk, og det slutter å være morsomt, forteller hun.

[img231643_3RM]

Tiltak på Kvadraturen Videregåendeskole
Assisterende rektor på Kvadraturen Videregåendeskole, Cecilie Gitmar, forteller at de gjør flere tiltak for å unngå utenforskap i russetiden.
-Vi starter et samarbeid ganske tidlig sammen med russepresident og russestyret, hvor vi går gjennom russeknuter, og sørger for at det ikke er terror- og/eller svartelister. Når det skal skje russeopplegg hvor vi vet at det er viktig at all russen er med på, så hjelper skolen til med å organisere arrangementet, og miljøteamet på skolen er ute og deler ut drikke og litt mat når de er samlet på Odderøya, sier hun.
Videre forteller Gitmark at de ikke har fått noen saker eller tilbakemeldinger om situasjoner som ikke er greit, så langt i løpet av russetiden.

Koseliste på Vågsbygd
Russestyret på Vågsbygd har laget en egen instagramkonto for russen på skolen. Her har de lagt ut noe de har kalt for «koselisten». Endemann og Hjelmerud-Rosendal forklarer denne listen som russekullet til skolen sin felles svarteliste.
-Igjen så kan det være gøy med en slik liste, men jeg tror det er mange som er på den og selv ikke ønsker det, sier Hjelmerud-Rosendal.
Videre forteller hun at det er en på listen som det har gått spesielt utover.
-En ting er å tulle med de yngre når de selv synes det er gøy, men når de begynner å sende personlige meldinger til en person er det ikke tull lenger, sier hun.

[img231643_4LM]


-Hvor ekstremt russegruppen kommer til å gå
Endemann forteller at når hun ser svartelisten som er vist til ovenfor, så er den første tanken om de på listen synes dette er gøy.
-Jeg tenker umiddelbart om de på listen er med på dette, og hvor ekstremt russegruppen kommer til å gå. Spesielt når det blir lagt ut navn offentlig, og om disse personene har sagt at det er greit, eller om de føler seg hengt ut. Ingen vet jo hvor hardt gruppene kommer til å gå, sier hun.
Vågsbygd-russen ser på denne listen som maktmisbruk.
-Dette er en maktbalanse jeg ikke liker, spesielt når de yngre vil være med å rulle med russen. I mine øyne er det maktmisbruk, og det samme tenker jeg om denne listen, sier Endemann.