Sørnett

Det vi ikke snakker om

Museumsformidler Marius Kolkin og Formidlingsleder Gunhild Aaby

Museumsformidler Marius Kolkin og Formidlingsleder Gunhild Aaby

Alle har et forhold til andre verdenskrig, og mange har historier de ønsker å fortelle. Nylig åpnet utstillingen "Det vi ikke snakker om" den handler om familiehemmeligheter og historier etter krigen og konsekvensene av disse.

Publisert:

Om en grandonkel som var krigsseiler.

Eller oldemor som subtilt stakk kjepper i hjulene for tyskerne.

Enhver medalje har sin bakside, og for hver historie om bygdas helter er det minst like mange som ikke blir fortalt videre. Hemmeligheter i familien.

Det vi ikke snakker om.

Utstillingen forteller 21 historier samlet inn fra de som sitter igjen. Etterkommere av begge sider som åpner opp om hemmeligheter. Møtet med lokalsamfunnet og problemene som satte dype spor.

Sterkere enn forventet

-Jeg var nok litt naiv i starten, jeg forventet ikke så sterke historier, sier Gunhild Aaby, formidlingsleder ved Vest-Agder-museet.

 

Utstillingen i seg selv baserer seg på et forskningsprosjekt der man samlet inn informasjon fra mennesker både innad og utenfor Agder. Dette har skjedd i samarbeid med det internasjonale prosjektet Identity on the line. De startet med å legge ut avisannonser og innlegg på sosiale medier, og til slutt endte de opp med de 21 historiene man finner i utstillingen.

Blant disse historiene finner man et barn som slet med fattigdom under krigen fordi faren ble arrestert.

En krigshelt hvis innsats gjorde store skader på både hans fysiske og mentale helse.

Diskrimineringen kommunistiske motstandsfolk møtte i etterkrigstiden.

Og en bygd der gårdene gikk til hver sin side.

[img229884_2RF]

Utstillingen er i Kristiansand fram til 1. september, og er åpen tirsdag og onsdag (12-15), torsdag (12-18) og søndag (13-16).